Με τα ποσά για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση να αυξάνονται, όσο η θερμοκρασία θα πέφτει, το οικονομικό επιτελείο υιοθετεί τον υπολογισμό του συνόλου των επιδοτήσεων μήνα μήνα, αντί κάθε τρίμηνο όπως γινόταν από την άνοιξη, με εξαίρεση την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η νέα αυτή προσέγγιση, θα περιλαμβάνει και την αντικατάσταση μέτρων με άλλα αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε στη ΔΕΘ, όταν οι επιδοτήσεις στα υγρά καύσιμα για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου (τo fuel pass 3) αντικαταστάθηκαν από την επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά (25 μαζί με τον ΦΠΑ) του πετρελαίου θέρμανσης. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κίνητρα για την αποχώρηση των καταναλωτών από το φυσικό αέριο και τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, όπως άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία μπορεί να παραταθεί και μετά το τέλος του 2022, δηλαδή και τους πρώτους μήνες του 2023, αναφέρει το capital.gr.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα χρήματα των επιδοτήσεων θα αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση, είναι και η τεράστια διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου και των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που τις ακολουθούν κατά βήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι 10 ημέρες μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καταγράφηκε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τα 230 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα, στα 199 ευρώ. Η μείωση αυτή αλλάζει αυτόματα και τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης για το 2022 στα 12,4 δισ. ευρώ από τα 13,2 δισ. που υπολογίζονταν την προηγούμενη εβδομάδα όταν εξειδικεύτηκαν τα μέτρα. Τούτο δε, όταν μέχρι και το τέλος Ιουνίου ο υπολογισμός για το σύνολο των μέτρων κατά της ενεργειακή κρίσης υπολογίζονταν στα 8,5 δισ. ευρώ.
Αλλαγές στο μηνιαίο κόστος
Σε μηνιαίο επίπεδο, μετά την αρχική εξαγγελία, το κόστος για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος τον Σεπτέμβριο κατά 1,9 δισ. ευρώ, με τα 900 εκατ. ευρώ να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δείχνει να αλλάζει. Ένα 10ήμερο πριν λήξει ο μήνας, παρακολουθώντας τη μεγάλη αυξομείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θεωρείται ότι το μερίδιο του προϋπολογισμού μπορεί το ίδιο εύκολα να μειωθεί στα 800 εκατ. ευρώ ή να αυξηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ.
Αντιστοίχως, το πακέτο του Οκτωβρίου, υπολογίζεται σήμερα ότι θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 100 εκατ. ευρώ θα έρθουν από τα κρατικά ταμεία λόγω της αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο και της κάλυψης μεγαλύτερου μέρους του ποσού από τα λεγόμενα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τους προηγούμενους μήνες.
Με άλλα λόγια, αν όλα πάνε καλά, οι επιδοτήσεις μπορούν να καλυφθούν με κόστος για τον προϋπολογισμό περίπου 300-350 εκατ. ευρώ. Τούτο δε αν τα δεδομένα δεν αλλάξουν.
Η έκβαση του πολέμου
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, τονίζουν ότι οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο 10ήμερο, μπορεί να διαδεχθούν και πάλι κακές ειδήσεις. Τούτο με δεδομένο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται με μια νέα κλιμάκωση. Η εξαγγελία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση 300.000 αντρών σε συνδυασμό και με τα δημοψηφίσματα στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας βάζουν τον πόλεμο σε άλλη φάση.
Το γεγονός αυτό είναι άγνωστο πώς θα επιδράσει στις τιμές του φυσικού αερίου, αν και το βασικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε νέο ράλι στις τιμές του καυσίμου από τη Μόσχα η οποία θα χρειαστεί "χρηματοδότηση" για τη συνέχιση του πολέμου της.