Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων Ράνιας Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.
«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει»
«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου lockdown. «Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά μια μειοψηφία» είπε.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως χθες ανακοινώθηκε ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο δίνει πρώτον έμφαση στην μόνη ουσιαστική λύση για να βάλουμε μια τελεία στην πανδημία, δηλαδή το εμβόλιο, προτάσσοντας την επικοινωνία και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τρίτη δόση.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά τους έξι μήνες και οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν έχουν κάποια δυσκολία να πεισθούν για να κάνουν την τρίτη δόση.
Αναφορικά με την πρόταση Φίλη, να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την παρέλευση έξι μηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε. «Είναι κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση». Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την τρίτη δόση.
Απαραίτητη η τρίτη δόση
«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως για τους πιο ηλικιωμένους» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως η χώρα είναι πρωταθλήτρια στο τέστινγκ, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί και τα αυξημένα κρούσματα σε έναν βαθμό.
«Το τέστινγκ των ανεμβολίαστων δεν είναι μια τιμωρία, είναι προστασία για τους ίδιους και για όλους τους υπόλοιπους» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το ΕΣΥ, σημείωσε πως αυτό ενισχύεται στα όρια των δυνατοτήτων του και συμπλήρωσε πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρσι τον Μάρτιο».
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν είναι χαμένη η μάχη να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι. «Κάθε μέρα 5, 6, 7.000 κάνουν το βήμα και επιλέγουν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να κάνουν την πρώτη δόση» είπε.
«Ήρθαμε σε σύγκρουση με την εκκλησία»
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την είσοδο ανεμβολίαστων χωρίς τεστ στις εκκλησίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε. «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες, δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε σύγκρουση με την εκκλησία» είπε.
«Ίσως ο κύριος Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί» σημείωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στηλίτευσε την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως είπε, αρκέστηκε στην κριτική του στο ζήτημα των εκκλησιών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος στις εισόδους των τόπων θρησκευτικής λατρίας. «Αν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα ήμουν πρώτος να το συζητήσω» είπε.
Δεν συζητάμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Σε ό, τι αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αυτή έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά τους. Ο πρωθυπουργός άλλωστε τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το μέτρο αυτό για άλλες ομάδες πολιτών.
«Από ένα σημείο και πέρα χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστήριξε πως πιο αυστηρά μέτρα θα έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού πρότεινε «να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς να εμβολιαστούν».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθηνε ειδική έκκληση στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Αν είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο να προσέχουν πάρα, πάρα πολύ» είπε χαρακτηριστικά. «Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα σύστημα δεν πιέζεται» είπε.
Κλείνοντας το θέμα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια της πειθούς και θα εξακολουθεί να το κάνει. Κάθε μέρα ασχολούμαστε, σκεφτόμαστε, μελετάμε, συζητούμε με όλους τους επιστήμονες».
Μάλιστα, άσκησε κριτική στην πρόταση της αντιπολίτευσης για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής. Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είπε.
Δεν πρόκειται να κάνουμε «Πράσινη Μετάβαση» στις πλάτες των πολιτών
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».
Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν ήρθε στη Γλασκώβη ο Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί» τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».
Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022
Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κα πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.
Μιλώντας για τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.
Δήλωσε επίσης ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.
Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη
Ερωτηθείς για τη λειτουργία της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας.
«Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», δήλωσε προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.
Επίσης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα».
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε:
«Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ όπου συζητείται το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και αν θεωρεί ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν τον φοβίζει κάτι απρόοπτο στην πανδημία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί απρόβλεπτα. «Δεν είμαι μελλοντολόγος. Έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις είτε είναι ο Έβρος, είτε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε η πανδημία που είναι Λερναία Ύδρα», απάντησε.
Πηγή: Lykavitos.gr