Την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90% ανακοίνωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».
Τον πρόσθετο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας προανήγγειλε από την Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα.
«Έχω δώσει εντολή στην ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αργορά συνδεεται με την παγκόσμια αγορά» είπε και συμπλήρωσε: «Ενα είναι σίγουρο: Εκεί που υπάρχουν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη».
Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά η υπέρβαση των προκλήσεων είναι μονόδρομος, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς.
Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης μετά το τέλος του πολέμου.
Επίσης, χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία, καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία, όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις» είπε.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα, οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Σημείωσε μάλιστα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.
Για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση όποιων επιφυλάξεων. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου, το οποίο στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή».
«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί οι λαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».
Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Κομισιόν προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. «Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.
Μειώσεις φόρων - Μέτρα ενίσχυσης
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πληρώσουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πτρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ.
Συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους, είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλός ο κατώτατος μισθός, γεγονός που συμπιέζει το εισόδημα ειδικά των νέων ανθρώπων. «Αυτό αγωνίζόμαστε να το διορθώσουμε» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρηκε στα 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο που θα λάβουν απευθείας 900.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και στην επιδότηση στα καύσιμα για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις δεν είναι μεμονωμένες, είπε, συνδυάζονται με την μείωση άλλων 60 συντελεστών φόρων και εισφορών και πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση κατώτατου μισθού που θα τεθεί από τον Μάιο του 2022, συμπλήρωσε.
Κεντρικός σχεδιασμός είναι η μονιμοποίηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ο χαμηλός ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: Δύο είναι οι δρόμοι ώστε ένα νοικοκυριό να αμυνθεί στην ακρίβεια: η αύξηση μισθών και η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος με μείωση φόρων και εισφορών