«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνουν δεκτοί, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντίδραση του Όλαφ Σολτς όταν του έδειξε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθάρισα και στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται από μια γειτονική χώρα, η οποία μάλιστα έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ».
Για την έκβαση της συνόδου είπε ότι είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι βρήκαμε κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες κρατών-μελών.
«Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε ο ίδιος.
Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.
Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών.
Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα.