Επιφυλακτικός έναντι προτάσεων για εξωτερική ανάθεση των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times, λίγο πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου το μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Παρά το γεγονός ότι η ιδέα δημιουργίας «κόμβων επιστροφής» έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος εντός του «μπλοκ», ενώ έχει πλέον και την έγκριση της προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προβληματισμό για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το «μοντέλο» της συμφωνίας Ιταλίας – Αλβανίας σε όλη την Ε.Ε.
«Θα είμαι προσεκτικός ως προς αυτό. Πρόκειται για διμερή διευθέτηση. Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε, για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να δούμε εάν πραγματικά λειτουργεί».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε για το πού θα καταλήξουν όσοι μεταφέρονται στην Αλβανία και γίνονται εκεί οι καταγραφές των στοιχείων τους, στη βάση της ιταλικής νομοθεσίας. «Ό,τι και εάν συμβεί σε αυτούς, θα επιστρέψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ιταλία. Εάν αυτό συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο… που θα πάνε;».
Στη συνέντευξή του επανέλαβε την έκκληση για ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης από την Ε.Ε. παράλληλα με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των παράτυπων εισόδων, καθώς είναι απαραίτητοι οι εξειδικευμένοι εργάτες για την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Εάν χρειάζεται να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι μεγάλη πόρτα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι σε όλη την Ευρώπη οι πληθυσμοί συρρικνώνονται και πως θα πρέπει να αναγνωριστεί η ανάγκη «να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας».
Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα» αλλά πρόσθεσε ότι θα γίνει δύσκολο να εισέλθουν άλλοι, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να διπλασιάσει τις προσπάθειες αύξησης του αριθμού επιστροφών εκείνων που η αίτηση παροχής ασύλου τους απορρίπτεται.
«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων αιτήσεις ασύλου τους απορρίπτονται… και το τι θα κάνουμε με αυτούς δεν έχει ποτέ συζητηθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας το «κενό» στο μεταναστευτικό πλαίσιο της Ε.Ε. Κάποιες ιδέες, είπε, που έχουν προταθεί μοιάζουν ενδιαφέρουσες. «Αλλά νομίζω ότι είμαστε σε αρχικά στάδια για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη πρόταση» προσέθεσε.