«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος. «Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία περισσότερο για την εσωτερική κοινή γνώμη» πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουν συνάντηση στο μέλλον, καθώς και ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα επαναληφθεί η ένταση του καλοκαιριού του 2020.
Στρατηγικός αντίπαλος για το ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ρωσία
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
Προφανώς υπάρχουν ευθύνες για το «Turkaegean» – Θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον όρο «Turkaegean», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξαντληθούν τα νομικά περιθώρια. Ανέφερε επίσης ότι «προφανώς και υπάρχουν ευθύνες» για το ότι δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».
Θετική η αποτίμηση της συνόδου του ΝΑΤΟ
Στο γεγονός ότι η τριμερής συμφωνία Αγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι, που θα επιτρέψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή Σουηδίας και Φινλανδίας, δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα επικεντρώνεται η Αθήνα. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου πιθανολογούσαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν επρόκειτο –όπερ και εγένετο– να θέσει τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου υποδηλώνουν ότι το Αιγαίο βρέθηκε ως θέμα συζήτησης και στο τρίγωνο ανάμεσα στις Βρυξέλλες (γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ως θέμα συνδεδεμένο με τη γενικότερη ανάγκη το ΝΑΤΟ να παρουσιάζει εικόνα συνοχής, ειδικά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα.
Πέρα, πάντως, από αυτή την προφανή εξέλιξη είναι απολύτως σαφές ότι το δυνατό σήμα που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον μέσω της βοηθού υπουργού Αμυνας για στήριξη του αιτήματος της Αγκυρας σχετικά με την αγορά 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων σε αυτή την εκδοχή είναι και η βασική αμερικανική παραχώρηση στην άρση του βέτο των Τούρκων για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, ο δρόμος μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 είναι μακρύς για την Τουρκία, καθώς αυτή πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο. Από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί καμία ανησυχία στην Αθήνα, καθώς ήδη αναβαθμίζονται 83 F-16 σε Viper, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και η αναβάθμιση 38 σε F-16 block 50++, με εξαρτήματα που περισσεύουν. Παράλληλα, η Αθήνα εκκινεί σύντομα τη διαδικασία για την απόκτηση F-35 –αποστέλλοντας σχετική επιστολή στις ΗΠΑ–, τα πρώτα από τα οποία μπορεί να φθάσουν στην Ελλάδα το 2028, όταν ακόμα το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 δεν θα έχει ολοκληρωθεί.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας «συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει τη ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θετικό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».