Στη σημαντική πρόοδο στο συνολικό πλέγμα των ψηφιακών συναλλαγών και πληρωμών στην χώρα μας και δη κατά την αμέσως προηγούμενη διετία αναφέρθηκε το πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλας Καμπουρίδου, της Fintech Relationship Professional, Associate Director, Centre for Digital Banking and Finance, The London Institute of Banking & Finance και συγγραφέα του “Re-inventing Banking & Finance”, Helene Panzarino, του Citrix Southern-Eastern Europe Territory Manager, Χάρη Κοντονίκα και του Managing Partner, EMEA Financial Services της IBM Consulting, Likhit Wagle.
Το πάνελ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σύναψης συνεργασιών με fintechs για την προσθήκη αξίας στην καθημερινή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι 4 συστημικές τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης των πληροφοριακών συστημάτων και μέρους της λειτουργίας τους στο cloud. Τη σταθερά ανοδική τροχιά της Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ), η οποία πέρυσι κατάφερε να εκκαθαρίσει πληρωμές αξίας 345 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος που είναι υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας μας, τόνισε η κα Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ ΑΕ. Παράλληλα, η ίδια ανέφερε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ΔΙΑΣ ΑΕ έχει ήδη εκκαθαρίσει πληρωμές αξίας 73 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Σημείωσε πως το κοινό -πλέον- υιοθετεί με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς την χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, εγκαταλείποντας σταδιακά την χρήση μετρητών και πλαστικού χρήματος. Στις αναδυόμενες τάσεις καταγράφονται η εκρηκτική άνοδος των αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου που βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες φυσικές, αλλά και το Buy Now Pay Later (BNPL). Μια ακόμη σημαντική… παρακαταθήκη της διετούς πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κυρία Καμπουρίδου, ήταν η υιοθέτηση και χρήση του QR code, που -πλέον- έχει «εισβάλει» δυναμικά και στον τομέα των πληρωμών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, των τελών κυκλοφορίας, των ποικίλων παραβόλων για τα Δημόσια ταμεία κ.ο.κ. Η ίδια θεωρεί πως οι ψηφιακές πληρωμές βρίσκονται σε καλό δρόμο στην χώρα μας, ωστόσο απαιτούνται ακόμη αρκετές κινήσεις που άπτονται λ.χ. της απλοποίησης των διαδικασιών, της ενδυνάμωσης του βαθμού γνώσης του κοινού κ.ά. προκειμένου να καταγραφεί ακόμη υψηλότερος βαθμός διείσδυσης και χρήσης τους.
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εργασία, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τον τόπο στο αντικείμενο της, όπως τόνισε ο κ. Χάρης Κοντονίκας, Citrix Southern-Eastern Europe Territory Manager. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 48% των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσουν και μεταπανδημικά να λειτουργούν υιοθετώντας το υβριδικό μοντέλο, φυσικό γραφείο και σπίτι, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων παραγωγικότητας που κάνουν πράξη την λογική του digital workspace. Παράλληλα, ο κ. Κοντονίκας επεσήμανε πως σήμερα λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένοι σχεδιασμοί από μέρους των συστημικών τραπεζών για την μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων και μέρους της λειτουργίας τους στο cloud, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να υπάρξει ενσωμάτωση του περιεχομένου των υφιστάμενων legacy ΙΤ συστημάτων και κατ’ επέκταση θα απαιτήσει την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου από την πλευρά των τραπεζών, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση multi και hybrid cloud.
Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα οφείλει να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί με μια fintech, προκειμένου η σχέση που θα αναπτυχθεί να είναι αποδοτική, υπογράμμισε η κα Helene Panzarino, Fintech Relationship Professional, Associate Director, Centre for Digital Banking and Finance, The London Institute of Banking & Finance, Συγγραφέας του “Re-inventing Banking & Finance”. Παράλληλα, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο τα διοικητικά στελέχη μιας τράπεζας να παρακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις, προκειμένου να καταδείξουν την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει στο digital banking, και κατ’ επέκταση τις fintechs που προκρίνει ώστε να συνεργαστεί, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι η εξειδίκευση που εισφέρουν στο «τραπέζι» αυτομάτως προσθέτει αξία στην λειτουργία του τραπεζικού ιδρύματος.
Οι τράπεζες οφείλουν να αντιληφθούν πως η καινοτομία που παράγεται από μέρους των fintechs θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα της σύγχρονης τραπεζικής, και άρα θα πρέπει να συνεργαστούν άμεσα και με ξεκάθαρη ατζέντα μαζί τους, δήλωσε ο κ. Likhit Wagle, Managing Partner, EMEA Financial Services της IBM Consulting. Επιπροσθέτως, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να αναζητήσει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας στις συνεργασίες που επιδιώκει να συνάψει με τις fintechs.