Τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά το εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον επιχείρησε να αναδείξει το πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη, του Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκου Χριστοδουλάκη και του Οικονομικού Συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδας και Senior Fellow του Harvard Kennedy School, Γιώργου Χουλιαράκη.
Η εστίαση του τραπεζικού συστήματος στρέφεται ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της στήριξης της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη. Σε αυτή την πραγματικότητα συμβάλει η βελτίωση της αποδοτικότητας των τραπεζών, με τον ταυτόχρονο περιορισμό των Μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και την εν γένει εξυγίανση των οικονομικών τους δεδομένων, αλλά και την αξιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF).
Ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει καταφέρει να επιβιώσει από διαρκείς αβεβαιότητες, προκλήσεις και κρίσεις, στοιχείο που θα φανεί πολύτιμο για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η ομοιομορφία που εμφανίζουν οι συστημικές τράπεζες, καθώς λειτουργεί ως εμπόδιο για το απαιτούμενο άλμα προς το μέλλον. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένες όσο και ανεξερεύνητες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, την αναζήτηση παραγόντων προσθήκης αξίας, αλλά και την ανάληψη υψηλότερων επενδυτικών κινδύνων.
Ο Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας και Senior Fellow του Harvard Kennedy School, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και θα παραμείνει έτσι, ωστόσο δεν πρόκειται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές προσδοκίες. Το στοιχείο που μένει να διευκρινιστεί αφορά στην επίδραση που μπορεί να έχει η αναγκαία συστολή στη νομισματική πολιτική και την μετάβαση από μια accommodative πολιτική που επικρατούσε για αρκετά χρόνια σε μια πιο «σφικτή» νομισματική λογική. Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με μια σειρά από παρενέργειες που θα προκληθούν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα ποικίλα σενάρια που εξετάζονται σήμερα. Παράλληλα, δήλωσε σίγουρος για την εξέλιξη και εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.