Η ανταλλαγή ομολόγων που προτείνει η Ελλάδα είναι ακόμα ένα βήμα της χώρας προς την αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς χρηματαγορές, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «πιστωτικά θετική» (credit positive) .
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου το swap δεν θα επηρεάσει το ύψος και τη μέση διάρκεια του χρέους εντούτοις θα ενοποιήσει τα μη εμπορεύσιμα ομόλογα PSI σε πιο ρευστά χρεόγραφα αναφοράς και θα βελτιώσει την εμπορευσιμότητα τους.
Τα υφιστάμενα ομόλογα PSI είναι μικρά και λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο και έχουν επίσης προσαρτημένα σε αυτά μη τυποποιημένα χαρακτηριστικά, όπως οι ρήτρες ΑΕΠ.
Αντίθετα, τα νέα ομόλογα έχουν τυποποιημένους όρους, ευθυγραμμίζοντας τους με εκείνους που ισχύουν για τους εκδότες κρατικών ομολόγων.
Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσει τη ρευστότητα της πιστωτικής καμπύλης της Ελλάδας σε βάθος 25ετίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Η Moody's θυμίζει επίσης ότι η ανταλλαγή ακολουθεί μία άλλη, πιο περιορισμένη, που είχε κάνει η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο ύψους περίπου 3 δισ ευρώ και η οποία αφορούσε ομόλογα που έληγαν το 2019 σε ένα νέο πενταετές ομόλογο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές το νέο swap και η βελτίωση στο προφίλ των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένας καταλύτης εξαιρετικά κρίσιμος δεδομένου του ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει ο οίκος.
Μάλιστα η Moody's σημειώνει πως ενόψει της ολοκλήρωσης και του τρίτου προγράμματος, η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας, όπως έπραξαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατά τη δική τους έξοδο από τα προγράμματα.