Ως θετική κίνηση, που θα μειώσει το κόστος επιτοκίου και θα βελτιώσει οριακά τη μέση ωρίμανση του χρέους αξιολογεί η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ από τη χώρα μας.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί την άρση των capital controls - που είχε κρίνει σε προηγούμενη έκθεσή του στα τέλη Αυγούστου ότι θα ενισχύσει τις καταθέσεις και τις ξένες επενδύσεις-, την επιστροφή στις αγορές καθώς βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την έγκριση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (Ηρακλής), που δυνητικά είναι σημαντικότερη από την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου γιατί μπορεί -όπως είχε εκτιμήσει πρόσφατα και ο οίκος Fitch- να συμβάλει στη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν τους χειρότερους δείκτες απ’ όλες όσες παρακολουθεί η Moody’s.
Η πρόωρη αποπληρωμή έστω και μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ (2,3%) είναι πιστωτικά θετική γιατί το επιτόκιο που χρεώνει το Ταμείο είναι κατά μέσο όρο 4,9%, αρκετά ψηλότερο από εκείνα του ESM και του EFSF που κινούνται κατά μέσο όρο στο 1,4%, αλλά και από εκείνο με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές (1,5% στην τελευταία έκδοση δεκαετούς ομολόγου) κι έτσι η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση αυτή ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους.
Η Ελλάδα έχει ακόμα πληρωμές 1,9-2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ για κάθε χρόνο την περίοδο 2021-23 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024.
Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι διαχειρίσιμο. Η Moody’s υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μετά την έξοδό της τον Αύγουστο του 2018 από το πρόγραμμα εννιά δις. ευρώ από τις αγορές με συνεχώς μειούμενο επιτόκιο.