Ανάπτυξη 5,7% βλέπει η Moody’s Analytics για την Ελλάδα φέτος, την τρίτη υψηλότερη στην ευρωζώνη, με στήριξη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ενώ τονίζει πως η στάση της ΕΚΤ θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει σε σημερινή έκθεση ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Michael Grammatikopoulos, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του οίκου αλλά και της αγοράς, και κινείται πλέον 3% πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που το ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται μόλις 0,8% πάνω. "Η πρόβλεψή μας είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τη δυναμική στην ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2022, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να είναι 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του, ενώ στην ευρωζώνη θα είναι μόνο 1,1% πάνω από αυτό", όπως τονίζει, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics, δεν πραγματοποιούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν μεταδίδεται σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ η έντονη διαμάχη με την Τουρκία δεν κλιμακώνεται περαιτέρω". Επίσης αναμένει ότι οι αφίξεις τουριστών και τα έσοδα θα είναι συγκρίσιμα με το 2019. "Σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022, μετά την Ιρλανδία και τη Μάλτα, ενώ θα τα πάει σημαντικά καλύτερα από άλλες χώρες της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, κλείνοντας το 2022 με αύξηση στις πάγιες επενδύσεις κατά 9,6%", όπως σημειώνεται.
Ο οίκος αναμένει πάντως επιβράδυνση της δυναμικής το τέταρτο τρίμηνο καθώς και ένα αδύναμο 2023, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
"Συνδυάζοντας αυτές τις υποθέσεις, το καλύτερο σενάριο της προηγούμενης έκθεσής μας τον Απρίλιο είναι τώρα το βασικό: Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2022 και 1,9% το 2023", επισημαίνει ο αναλυτής, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες προβλέψεις της Ε.Ε, της ελληνική κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρκετά χαμηλές καθώς κινούνται από το 3,2% έως το 4,5% για το 2022.
Σύμφωνα με τον assistant director της Moody’s Analytics, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, για την Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος σημαίνει σταθεροποίηση των spreads καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν παράλληλα με την πορεία των επιτοκίων.
Η δημιουργία μηχανισμών για τη στήριξη της νομισματικής σταθερότητας στην Ε.Ε είναι ζωτικής σημασίας, όπως υπογραμμίζεται και από την τρέχουσα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι η φύση του TPI είναι παρόμοια με το παλαιότερο πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ, το οποίο αποτέλεσε απάντηση στην αναταραχή μετά την πρώτη ελληνική διάσωση. Όταν το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι οι κινήσεις στα spreads είναι αδικαιολόγητες, συν η χώρα ικανοποιεί σύνολο δημοσιονομικών και μακροοικονομικών συνθηκών, η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα. Ωστόσο, ο αριθμός των ομολόγων που θα αγοραστούν δεν θα αποκαλυφθεί και δεν θα είναι τόσο μεγάλος ώστε η αγορά να επηρεάσει τη σταθερότητα των τιμών.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις για την Ελλάδα από την αύξηση των επιτοκίων, ο οίκος τονίζει ότι θα ωθήσει υψηλότερα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και θα "ξεφουσκώσει" κάπως την αγορά κατοικίας καθώς τα δάνεια γίνονται πιο σπάνια.
Πολιτική σταθερότητα
Παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, υπάρχει ελπίδα για πολιτική σταθερότητα, σημειώνει ο οίκος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ παραμείνει σχετικά σταθερός, τότε η εφαρμογή του νέου εργαλείου της ΕΚΤ θα είναι επιτυχής. Από την άλλη πλευρά, οι πληθωριστικές πιέσεις συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και η απογοήτευση του πληθυσμού είναι εμφανής στις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με πληθωρισμό υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% το 2023.
Μένει να φανεί εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να μετατοπίσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Εάν το TPI δεν είναι επιτυχές, τα spread θα παραμείνουν υψηλά, ο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά και η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τονώσει μια οικονομία που θα πιέζεται συνεχώς με υψηλότερες τιμές. Αυτό, σε συνδυασμό με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών επειδή ο πρωθυπουργός θα πιέζεται από τους αριθμούς δημοσκοπήσεων, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, προειδοποίει η Moody’s Analytics, καθώς πιθανότατα θα εκτροχιάσει την επέκταση της οικονομίας και θα οδηγούσε σε "πάγωμα" ορισμένα σημαντικά επενδυτικά έργα.
Εκτός από τα παραπάνω, ένας πρόσθετος κίνδυνος για την οικονομία είναι, σύμφωνα με τον οίκο, η κατάσταση με την πανδημία. "Το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση είναι μια νέα παραλλαγή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, και σε συνδυασμό με κίνδυνο ματαίωσης πτήσεων, θα μείωνε σημαντικά την απόδοση της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022", καταλήγει ο οίκος.