Η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε ενδεχόμενο «σοκ» εξαιτίας του φυσικού αερίου σύμφωνα με την Moody’s παρά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει τη χώρα μας «ευπαθή». Η Moodys’ αποδίδει τον χαρακτηρισμό της «ευπάθειας» με κριτήρια αφενός την έκθεση στο φυσικό αέριο και την εξάρτηση μιας χώρας από αυτό και αφετέρου με το ποσοστό φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία.
Η Moody’s βαθμολογεί τα κράτη με βάση τα δύο παραπάνω κριτήρια και από τον συνδυασμό των βαθμολογιών αυτών προκύπτει η οικονομική τους ανθεκτικότητα.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία είναι από τις πλέον εκτεθειμένες σε ενδεχόμενο «σοκ» από το φυσικό αέριο και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτό στην οικονομική τους ισχύ.
Ο άμεσος αντίκτυπος ενός σοκ στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο θα μπορούσε να αμβλυνθεί βραχυπρόθεσμα από τη μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την εποχιακή ασθενέστερη ζήτηση φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις και οι πιο εκτεθειμένες χώρες θα πρέπει πιθανότατα να εφαρμόσουν δελτίο φυσικού αερίου ως μέρος της μακροπρόθεσμης αντίδρασής τους στη διαταραχή του εφοδιασμού.
Επειδή κάθε δελτίο θα έδινε πιθανώς προτεραιότητα στα νοικοκυριά έναντι της βιομηχανίας, ένα απότομο τέλος των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες στάσεις εργασίας για τη βιομηχανία ή στο δυσμενές σενάριο να απειλήσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς με έντονη χρήση φυσικού αερίου στις πιο εκτεθειμένες χώρες.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια αντί για ευρώ και δολάρια, στα οποία εκφράζονται τα ενεργειακά συμβόλαια των περισσότερων ευρωπαίων πελατών της Gazprom.
Αν και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμες να πληρώσουν σε ρούβλια, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό κρίνεται ως σύμφωνο με τις τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι εντάσεις που υποβόσκουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερες χώρες της ΕΕ να αποκοπούν από το ρωσικό φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Γενικότερα, οι απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια είναι ενδεικτικές της αυξανόμενης προθυμίας της να χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια για αντίποινα κατά των κυρώσεων.
Σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις αυξανόμενες επιπλοκές γύρω από τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας σημαντικής και ξαφνικής μείωσης των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.
Τουλάχιστον, η κατάσταση είναι πιθανό να επιταχύνει τα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει τη σταδιακή απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου.