Η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών -κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό- αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο Οίκος προχώρησε σε αιφνιδιαστική αναβάθμιση της Ελλάδας σε Ba3 (από Β1), με σταθερές προοπτικές, που ήταν και η μοναδική αναβάθμιση μαζί με αυτήν της Σλοβενίας από τον οίκο εν μέσω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία, λόγω της απώλειας του μεγαλύτερου μέρους των τουριστικών.
Η συμφωνία για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ανοίγει τον δρόμο για το Tαμείο Aνάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είναι πιστωτικά θετικό για τις χώρες που θα επωφεληθούν από τους πόρους του, επισημαίνει με την ανάλυσή του ο Οίκος Moody’s, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς μία νέα αναβάθμιση της Ελλάδας, που θα την φέρει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως είναι γνωστό, το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, οι Moody's αναμένουν ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).