Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την ελληνική οικονομία καθώς η αβεβαιότητα φέρνει αναβολές σε επενδύσεις και ο πληθωρισμός πλήττει τα εισοδήματα (αν και αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην πανδημία), διαπιστώνει η Morgan Stanley.
Η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στην Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη, καθώς μόνο το 1% των τουριστών προέρχεται από αυτές τις χώρες. Όμως, περίπου το 20% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών η Morgan Stanley, οι προσδοκίες για ανάπτυξη 5-5,5% πριν από τον πόλεμο, πλέον διαμορφώνονται στο 3%, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πλέον κοντά σε διψήφια επίπεδα.
Έτσι, παρότι η ζήτηση για δάνεια είναι ακόμα ανθεκτική, εντούτοις ο οίκος υποβαθμίζει τις σχετικές εκτιμήσεις του, προβλέποντας τώρα μέση ετήσια αύξηση 4% στο διάστημα 2021-2024 από 6% προηγουμένως.
Το κόστος ρίσκου αυξάνεται περίπου κατά 5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η Morgan Stanley να προχωρά στη μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4-11% για το 2022-2024.
Ο οίκος υποβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς σε underweight, καθώς έχει τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίων, τη μεγαλύτερη έκθεση στα ομόλογα και θεωρείται η πιο εκτεθειμένη σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν χειρότερες από ό,τι αναμένεται.
Για τη Eurobank, η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweight και για την Alpha Bank equal-weight.
Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ (περιθώρια ανόδου 8%), για την Alpha Bank στα 1,4 ευρώ (από 1,6 ευρώ προηγουμένως, περιθώρια ανόδου 26%) και για την Πειραιώς στα 1,6 ευρώ (από 1,7 ευρώ, περιθώρια ανόδου 17%).
Ειδικά για την Alpha Bank σχετικά με τις προοπτικές των κερδών, η MS βλέπει κίνδυνο υποτίμησης των στόχων στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, παρά το υψηλό περιθώριο ανόδου που έχει η μετοχή της τάξεως του 20%.
Η υποβάθμιση σε underweight για την Πειραιώς αντανακλά τη σχετική προτίμηση των άλλων δύο ελληνικών τραπεζών. Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει: 1) τα χαμηλότερα κεφαλαιακά όρια στην Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και την υψηλότερη έκθεση του κεφαλαίου στη διεύρυνση των spreads των κρατικών αποδόσεων, 2) το ιστορικό της διαχείρισης σε σχέση με τις ομότιμες τράπεζες, η οποία υποδηλώνει ότι η Πειραιώς μπορεί να είναι πιο ευάλωτη από τις ελληνικές τράπεζες, εάν τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.