Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ζητά την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
"Είναι μια καθοριστική ημέρα για την Ευρώπη. Ελπίζω πολύ να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι καλύτερα να έχεις τη Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ, είναι καλύτερα για τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει", λέει ο Γάλλος επίτροπος σε σημερινή του συνέντευξη προς τις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Berliner Morgenpost κα.).
Σύμφωνα με την DW, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν εξετάζει στην παρούσα φάση ένα Plan B, τι θα γίνει δηλαδή σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως αποτελέσματος "πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ευρώπη. Είτε οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα επιφέρουν στην ΕΕ ένα σκληρό πλήγμα, είτε μια προειδοποιητική βολή. Αναμένω ένα οριακό αποτέλεσμα".
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, όπως λέει, τονίζοντας ότι στα συμφραζόμενα αυτά ο γαλλογερμανικός άξονας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα όσο ποτέ. Σκιαγραφώντας το πλαίσιο των αλλαγών που προτείνει, ο γάλλος επίτροπος υπογραμμίζει ότι "οι άνθρωποι επιζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Μιλάμε για προστασία από την τρομοκρατία, αλλά και την κοινωνική ασφάλεια. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην προστασία των συνόρων αλλά και στην παιδεία. Ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ασκούμε στην ευρωζώνη μια κοινή οικονομική πολιτική που θα είναι εξίσου αποτελεσματική με την νομισματική πολιτική".
Το δίδαγμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι αρκετά αμφιλεγόμενη στη Γερμανία. "Ωστόσο υπεραμύνομαι ξεκάθαρα τη γραμμή του Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενεργεί προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων και όχι προς το συμφέρον μεμονωμένων χωρών".
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων παραδέχεται ότι η Ευρώπη είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλής απ’ ό,τι παλαιότερα. "Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από την Ευρώπη. Εντούτοις θα ήταν η λάθος απάντηση να εγκαταλείψουμε την ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συνεργασία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, που θα λύνει την προσφυγική κρίση και θα διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα". Αυτό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το δίδαγμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν κάποια στιγμή οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σε περίπτωση που σήμερα πουν "όχι" στην Ευρώπη, ο Π. Μοσκοβισί είναι κατηγορηματικός: "Κάθε ψηφοφορία έχει συνέπειες. Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω. Συμφωνώ απόλυτα με τον συνάδελφό μου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι Βρετανοί είναι καλά ενημερωμένοι. Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν".
Πλήρως εκτός ατζέντας το Grexit
Σαφής είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος και στο ερώτημα εάν θα παραμείνει ηΕλλάδα στην ευρωζώνη.
"Βρισκόμαστε στο δρόμο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Το πρόγραμμα βοήθειας είναι μια επιτυχία και η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Ξένοι επενδυτές επιστρέφουν και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος ηΕλλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Το Grexit είναι πλήρως εκτός ατζέντας".
Θα είναι όμως το τρέχον πρόγραμμα στήριξης και το τελευταίο για την Ελλάδα; "Αυτό είναι πιθανό. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018. Γράφουμε ένα ελληνικό success story".
Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί η οικονομική κατάσταση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στη Γαλλία, ο Π. Μοσκοβισί απαντά: "Γαλλία; Σας παρακαλώ: ας μην εφεύρουμε ένα γαλλικό πρόβλημα, ειδικά στη Γερμανία. Η Γαλλία ανταποκρίνεται σε όλες τις δεσμεύσεις της και το 2017 θα εκπληρώσει και τα κριτήρια που αφορούν στο έλλειμμα. (…) Είμαι Γάλλος και είμαι σοσιαλιστής, αλλά όχι υστερόβουλος. Μετά από δύσκολα χρόνια η Γαλλία έχει κάνει τα μαθήματά της. Δεν υπάρχει πλέον γαλλικό πρόβλημα. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της".
Πάντως, ο επίτροπος τάσσεται υπέρ ενός πιο ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι "το ζητούμενο είναι η έξυπνη εφαρμογή και όχι η παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ευελιξία για τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή για την Ελλάδα. Μια διαφορετική περίπτωση είναι η Ιταλία που επενδύει περισσότερα, που δρομολογεί μεταρρυθμίσεις και που σηκώνει ένα μεγάλο βάρος στην προσφυγική κρίση. Ή το Βέλγιο που πρέπει να δαπανήσει μεγάλα ποσά στην αντιτρομοκρατική προστασία. Τέτοιες χώρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται στο πλαίσιο των κανόνων".