Την προτίμησή του να επενδύει τα χρήματά του «σε πράγματα που έχουν πραγματική αξία» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν κατέχει κανένα κρυπτονόμισμα.
Ο ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων (92,8 δισεκατομμύρια £), έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ask Me Anything» στο Reddit.
«Η αξία των εταιρειών βασίζεται στην παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων», ανέφερε ο κ. Γκέιτς.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την αξία τους το 2022, με 200 δισεκατομμύρια δολάρια να διαγράφονται σε μόλις 24 ώρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 68.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, αλλά από το απόγευμα του Σαββάτου είχε αξία λίγο πάνω από 29.300 δολάρια.
Ο κ. Γκέιτς δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που αποφεύγει τα κρυπτονομίσματα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, είπε στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας του τον Απρίλιο ότι ήταν εξαιρετικά δύσπιστος για τα κρυπτονομίσματα.
«Είτε θα ανέβει ή θα κατέβει τον επόμενο χρόνο, είτε σε πέντε ή 10 χρόνια, δεν ξέρω. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι αρκετά σίγουρος είναι ότι δεν παράγει τίποτα», είπε ο κ. Μπάφετ.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global για τα κρυπτονομίσματα
Η βουτιά που καταγράφηκε στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι «μια έγκαιρη αφύπνιση», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.
«Τα σοκ από την πτώση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης τις τελευταίες ημέρες παρέμειναν κυρίως στις αγορές κρυπτογράφησης και επηρέασαν περισσότερο τους ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη πτώση της αξίας του Bitcoin, του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης, δεν είναι διαφορετική από αυτή που συνέβη πριν από περίπου ένα χρόνο».
Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή σχεδόν το ήμισυ της αγοραίας αξίας της, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι παρά το σχετικά μέτριο μέγεθος της αγοράς κρυπτογράφησης, τα μικρά άμεσα ανοίγματα που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους μετάδοσης στο σύνολο της αγοράς.
«Όπως κάθε καινοτομία, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μπορούν να αποφέρουν οφέλη, αλλά και κινδύνους», πρόσθεσε.