Μπλακ άουτ στο Κτηματολόγιο της Ρόδου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κατά τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου Σωτήρη Βαγιανό πως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχουν γίνει πάνω από 30.000 κτηματολογικές πράξεις με συνέπεια να έχει παγώσει η αγορά του νησιού μια και έχουν μπλοκάρει οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις.
Στο μεταξύ, πάνω από 14.000 ακίνητα κινδυνεύουν να χαθούν σε Ρόδο, Κω και Λέρο με συνέπεια περίπου 20.000 ιδιοκτήτες να έχουν χάσει τον ύπνο τους (!), καθώς κινδυνεύουν με κατεδαφίσεις ακίνητα επειδή εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση του Ιταλικού Κτηματολογίου στο Ελληνικό.
Όπως υποστηρίζει, μιλώντας στον «ΟΤ», ο Σωτήρης Βαγιανός, για την κατάσταση που έχει δημιουργεί …ευθύνονται ένα κτήριο, ένα σχέδιο νόμου – το οποίο είναι έτοιμο από τον περασμένο Απρίλιο και ακόμη και δεν δοθεί για δημόσια διαβούλευση- και μια τροπολογία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, το κτήριο που στεγάζονται οι Κτηματολογικές Υπηρεσίες Ρόδου, παραμένει κλειστό σχεδόν ένα χρόνο λόγω κτηριακών προβλημάτων. Έτσι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου « έχουν παγώσει εγγραφές, μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων και έκδοση πιστοποιητικών».
Δεν έχει ολοκληρώθηκε ποτέ η κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί…
Το 1948 έγινε η ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος με την Ελλάδα. Ωστόσο, 73 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί με συνέπεια, όπως αναφέρουν από την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου, χιλιάδες ιδιοκτησίες να μην μπορούν να καταγραφούν στους τόμους του Κτηματολογίου με να κινδυνεύουν να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Και εδώ μπαίνει , το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, συστάθηκε, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο τη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης για τη μετάπτωση των Κτηματολογίων Ρόδου-Κω- Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η επιτροπή έχει συντάξει ήδη ένα σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Βαγιάνο, παραμένει στα συρτάρια, αφού από τον περασμένο Απρίλιο που έχει συνταθεί, δεν έχει δοθεί ακόμη για διαβούλευση.
Αλαλούμ…
Στο μεταξύ, και μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όπως καταγγέλλει στον « ΟΤ», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ρόδου « ευδοκιμούν οι πελατειακές σχέσεις από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς…».
Σύμφωνα με τον ίδιο « σε άλλες περιπτώσεις εκδίδονται νέα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής προστίμων και κατεδάφισης σε νόμιμους ιδιοκτήτες και σε άλλες παραχωρούνται χώροι 15 τμ στα πέντε μέτρα από το κύμα για τοποθέτηση καντίνας χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει, ενώ επιτρέπονται σε αυτούς τους χώρους υπερβάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδεκανήσου και ο αιγιαλός
Η ελληνική πολιτεία, υιοθετώντας αποκλειστικά τα Ιταλικά κτηματολογικά δεδομένα , αποδέχτηκε και επικύρωσε τις προβλέψεις των διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου που όριζε τον αιγιαλό, προσαυξάνοντας κατά 12 μέτρα τα όρια της οριογραμμής του αιγιαλού, όπως ορίζουν οι διατάξεις του για τις εκτός αστικών κέντρων περιοχές, μέχρι και τα όρια κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν , από την ΕΝΙΑΔ, τεράστιες εκτάσεις γης, με χιλιάδες ιδιοκτησίες στην παράκτια ζώνη των νησιών, να μην κτηματογραφηθούν με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας
«Η διαφορετικότητα του τρόπου οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας σε Ρόδο, Κω και Λέρο αποτελεί και το βασικό στοιχείο αντισυνταγματικότητας του Κανονισμού αυτού, γεγονός στο οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση και έκανε δεκτό το αίτημά μας προχωρώντας σε αναστολή των κατεδαφίσεων που εφαρμόζεται – σημείο αιχμής τα Δωδεκάνησα- σε όλη τη χωρά έως το τέλος Οκτωβρίου 2021», αναφέρει ο Σωτήρης Βαγιανός. «Γι’ αυτό πρέπει είναι αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 26 του. 2971/2001 να ορίσει την ισότητα στον τρόπο οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Και συμπληρώνει: « Δυστυχώς μέχρι σήμερα το θέμα έχει παγώσει. Και δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος. Δεν ξέρουμε τι θα προβλέπεται για τους εξαιρουμένους της Ιταλικής κτηματογράφησης ιδιοκτήτες που είναι πάμπολλοι. Πως δηλαδή θα διαχωριστούν από τους συγχρόνους καταπατητές δημόσιας γης που το ίδιο το Δημόσιο τους παραχώρησε…».
Να επαναλειτουργήσει το Κτηματολόγιο της Ρόδου
«Ζητούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφενός να προχωρήσει άμεσα στην ανάρτηση του σχεδίου νόμου περί της μετάπτωσης των κτηματολογίων Ρόδου Κω-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και αφετέρου στην ταχεία επαναλειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου που έχει σταματήσει κάθε κτηματολογική και οικονομική δραστηριότητα των ιδιοκτητών ακινήτων του νησιού χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για αυτούς», λέει μιλώντας στον «ΟΤ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) Σωτήρης Βαγιανός.
Και συμπληρώνει: «Ζητούμε επίσης από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση νομοθέτηση της ρύθμισης που αφορά το άρθρο 26 του νόμου 2971/2001 καθώς με την λήξη της προθεσμίας της αναστολής των κατεδαφίσεων σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα στα νησιά μας διατρέχουν κίνδυνο κατεδάφισης ακίνητα που βάσει της εθνικής νομοθεσίας βρίσκονται εκτός αιγιαλού και παραλίας».