Ένα βροχερό απόγευμα είναι σίγουρα μελαγχολικό και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε διαζύγιο; Στον άνθρωπο συνήθως άλλοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια στον χωρισμό, ωστόσο στην περίπτωση ωδικών πτηνών ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα για να πουν «αντίο».
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και δημοσιεύθηκε στο Journal of Animal Ecology.
Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες έπειτα από 16ετή μελέτη διαπίστωσαν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – ιδίως οι ισχυρές βροχοπτώσεις – επηρεάζουν τη σταθερότητα των δεσμών του μονογαμικού ωδικού πτηνού Acrocephalus sechellensis που ζει στις Σεϋχέλλες.
Το πτηνό αυτό πραγματοποιεί μακροχρόνιους δεσμούς, με την περίοδο αναπαραγωγής του να παρατηρείται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων σημειώθηκαν σε περιόδους με εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές βροχοπτώσεις κατά το διάστημα αναπαραγωγής, επηρεάζοντας πιθανώς τον τρόπο με τον οποίο τα πουλιά έβλεπαν τους συντρόφους τους.
Για παράδειγμα, το μικρό ποσοστό αυτών προκαλεί τη σημαντική μείωση διαθεσιμότητας τροφής διαταράσσοντας την ανάπτυξη εντόμων που γεννούν συχνά τα αυγά τους στο νερό, ενώ από την άλλη οι έντονες βροχοπτώσεις μπορούν να καταστρέψουν ενδιαιτήματα και φωλιές και να καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας του σώματός τους. Επομένως, και οι δύο ακραίες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των πτηνών και να κάνουν δύσκολη την ανατροφή των απογόνων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μελέτη αυτή μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επιδρά στη σταθερότητα των κοινωνικά μονογαμικών ειδών και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα τις προσπάθειες διατήρησης των ειδών που είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης.