Με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη» και με κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία διερεύνησαν, εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία, τον ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη, οι οποίες κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή, στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρία, Νορβηγίας και Βουλγαρίας. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων, 26 στον αριθμό, είναι πολίτες Γερμανίας.
Η υπόθεση ανακαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γειτονικής χώρας και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκαν η άριστη πληροφόρηση, ο δόλος των ενεχομένων και τα «κατ΄επίφασιν ανθρωπιστικά κινήτρά τους».
Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχε ως στόχο να «ξηλωθεί» το σύστημα που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια των λαθρεμπόρων από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη.
Όπως είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από τις έρευνες προέκυψε ότι οι ΜΚΟ έκαναν εκτεταμένη χρήση συγκεκριμένης τηλεφωνικής εφαρμογής, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διασώσεων, με στόχο να δυσχεράνουν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και να δώσουν προβάδισμα χρόνου στα τουρκικά σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες των μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με μετανάστες που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Φέρονται επίσης να γνώριζαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο, αλλά και τις ζώνες διαμονής τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, προτού αυτό καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέλη ΜΚΟ κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.