Με την επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Cosco και της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, Alibaba, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει απόψε από τη Σανγκάη την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Από την έδρα της Cosco ο επικεφαλής της κάπταιν Χου παρουσίασε το επόμενο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στον ΟΛΠ ΟΛΠ +0,16%, συνολικού ύψους 500 εκ ευρω, "τώρα που εγκρίθηκε η σύμβαση απο την Βουλή των Ελλήνων".
Ανέφερε δε, τις εξής προτεραιότητες:
--- Λιμάνι κρουαζιέρας (επένδυση 200 εκ ευρώ): Ο στόχος είναι να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια οι τουρίστες κρουαζιέρας και νa γίνει ο Πειραιάς homeboat.
--- Αναβάθμιση υποδομών κοντέινερς (επένδυση 100 ευρώ). Στόχος, να γίνει το Λιμάνι το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο.
--- Επένδυση στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (100-200 εκ ευρώ).
--- Δημιουργία τερματικού σταθμού οχημάτων (διώροφο παρκινγκ, 50-100 εκ ευρώ).
Στο τραπέζι και ... οι απεργίες
Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Cosco σημείωσε οτι δεν πρέπει να γίνονται πολλές απεργίες και πρόσθεσε: "θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να συμμορφωθούμε με τους ελληνικούς νομούς".
Επ' αυτού, έδειξε να συμφωνεί με την απάντηση του κ. Τσίπρα: "Οι εργαζόμενοι απεργούν όταν δεν είναι ευχαριστημένοι, αλλά έχω την αίσθηση οτι βούληση σας είναι να έχετε ευχαριστημένους και τους πελάτες σας και τους εργαζόμενους σας".
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα του οτι οι δυο πλευρές "θα οικοδομήσουν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης χωρίς προβλήματα".
Η συνάντηση με τον... Mr. Alibaba
Κι αν στην πρώτη περίπτωση τον τόνο έδωσαν οι πανηγυρικές αναφορές στην επισημοποίηση της συνεργασίας στον ΟΛΠ ΟΛΠ +0,16% (σ.σ. η επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ ΟΛΠ +0,16% στην Cosco έγινε προχθές στο Πεκίνο μεταξύ της εταιρίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα), στην δεύτερη συζητήθηκε η συμφωνία για συνεργασία, με άνοιγμα παραρτήματος στην Αθήνα.
Πρόκειται για την κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρινικού (on line) εμπορίου, Alibaba, με τζίρο 500 δισ. ετησίως και άνω των 420 εκατομμυρίων πελατών.
Εάν οι συζητήσεις ευοδωθούν, μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου (σ.σ. σε πρώτη φάση περίπου 40.000, κατά τους υπολογισμούς) θα έχουν τη δυνατότηταεισόδου στην αχανή κινεζική αγορά, η οποία, επιπλέον, έχει αποδείξει ότι έλκεται από ελληνικά προϊόντα.
Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από καιρό και μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε την έλευση της Alibaba στην Αθήνα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνει η επίσημη παρουσίασή της στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για το εμπόριο των μικρομεσαίων επχειρήσεων να ενταχθούν στο δίκτυο της Alibaba.
Δεχτείτε το "Alipay"...
Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ.Τσίπρας με τον ιδρυτή «κροίσο» της εταιρίας, Τζακ Μα, ο οποίος φέρεται να συνδέει τη συμφωνία με το αίτημα να γίνει δεκτό από τις ελληνικές τράπεζες το «Alipay», δηλαδή η κάρτα πληρωμής μέσω της οποίας η κινεζική πλατφόρμα πραγματοποιεί το on line εμπόριο.
Το εν λόγω «νόμισμα» επιπλέον προβάλλεται (από την εταιρία) και ως σημαντικό κίνητρο για την αύξηση του κινεζικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και συνδέεται με την εντεινόμενη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Η Cosco ανοίγει πόρτες...
Σε πολιτικο-επιχειρηματικό επίπεδο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Alibaba θεωρήθηκε «άμεση ανταπόκριση» στο κλείσιμο της συμφωνίας Cosco-OΛΠ, το οποίο η κινεζική πλευρά αξιολογεί ως "κλειδί"που θα ξεκλειδώσει πολλές "πόρτες" για οικονομικο-επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η εν λόγω συμφωνία άλλωστε δεν έλειψε από καμία δήλωση αξιωματούχων του Πεκίνου με τους οποίους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διήμερο.
Συμφωνία συνεργασίας ΖΤΕ-Forthnet
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία τη ZTE, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας νέων τεχνολογικών της Κίνας. Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τη διοίκηση της εταιρείας, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας ΖΤΕ-Forthnet.