Ένα βήμα πιο κοντά στην εύκολη αναγνώριση του πτυχίου Νομικής από το εξωτερικό και ειδικά από την Κύπρο φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας κάθε ενδιαφερόμενο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Δημοκρατίας, το ΣτΕ σύντομα αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο θέμα που απασχολεί εκατοντάδες νέους και νέες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναγνώριση των πτυχίων Νομικής που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό, καθώς το ανώτατο δικαστήριο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ.
Ωστόσο, το ίδιο τμήμα του ΣτΕ με άλλη απόφασή του (1755/2017) έκανε δεκτή την προσφυγή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είχε προσβάλει δικαστικά την απόφαση (πράξη) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), με την οποία ο εν λόγω οργανισμός είχε ταχθεί κατά της αναγνώρισης των πτυχίων Νομικής από προπτυχιακά προγράμματα χωρών εκτός Ελλάδας με αντικείμενο το «ελληνικό δίκαιο» ή παρεμφερή προγράμματα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την προσφυγή για τυπικούς λόγους, χωρίς όμως να μπουν στην ουσία του ζητήματος των προϋποθέσεων της αναγνώρισης των πτυχίων Νομικής.
Ζημία
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση μη αναγνώρισης που είχε ληφθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ είχε προκαλέσει ζημία στο κυπριακό πανεπιστήμιο και είχε βασιστεί σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση, ως πτυχίων Νομικής, τίτλων σπουδών που είχαν ληφθεί από πανεπιστήμια με προγράμματα «ελληνικό δίκαιο». Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή ο ΔΟΑΤΑΠ είχε εκδώσει την επίμαχη απόφαση-πράξη μη αναγνώρισης για την οποία έγινε και η δίκη στο ΣτΕ.
Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε το κυπριακό πανεπιστήμιο αποφασίζοντας ότι ο ΔΟΑΤΑΠ δεν είχε δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση, διότι δεν έχει κανονιστικές αρμοδιότητες. Όμως δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και δεν έκρινε σε αυτή τη δίκη τι πρέπει να ισχύει για τις αναγνωρίσεις πτυχίων Νομικής ή ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να μπορούν οι νέοι και οι νέες που έχουν τέτοιους τίτλους σπουδών να εγγραφούν στους δικηγορικούς συλλόγους και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Η ουσία του θέματος έχει συζητηθεί ήδη από το ΣτΕ σε άλλη δίκη (επταμελής σύνθεση του Γ’ Τμήματος) και αναμένεται απόφαση.