Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατέστησε εκ νέου σαφές σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τον θεσμική πορεία, μέσω της Δικαοσύνης, για την διαλεύκανση της υπόθεσης της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και τη χρήση του pretador.
Ταυτόχρονα, έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για θεσμική νίκη της παράταξης.
«Όμως εξακολουθεί να λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι μπαίνει όριο τριών ετών για να μάθει ο παρακολουθούμενος ότι παρακολουθήθηκε και όχι γιατί παρακολουθήθηκε, καθώς και το ότι η ΑΔΑΕ, που θα έπρεπε να αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν οι ελεγχόμενοι διοικητής και εισαγγελέας της ΕΥΠ. Ακόμα όμως και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών. Μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης ζητώντας:
. την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
- την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
- την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
- την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.
«Προτεραιότητά μας είναι οι ανεξάρτητες αρχές που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τη Δημοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, να έχουν ισχυρές αρμοδιότητες για να διασφαλίζουν όλα αυτά τα οποία οδηγούν την Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Συνεπικουρούμενος από τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο και τους νομικούς συμβούλους του Μ. Βελεγράκη, Χ. Κακλαμάνη και Μ. Καλατζόπουλο, εξήγησε αναλυτικά όλες τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και παράλληλα σχολίασε τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης των υποκλοπών στη πορεία προς τις εκλογές. «Ένας δρόμος απομένει στον πρωθυπουργό: οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο χωρίς σκιές», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης.
Πρόσθεσε πως ήταν οι συντεταγμένες νομικές ενέργειές του, που αποκάλυψαν τον συγχρονισμό ΕΥΠ και predator κι ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα ενέργειές της ανέφερε: «Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος, ένας παρακρατικός βραχίονας. Η ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να “ ξεπλυθεί” με την επίκληση “ νόμιμων λαθών”».
Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε όσους φέρονται να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. «Ζητάμε από την ΑΔΑΕ, η κατά το Σύνταγμα μόνη αρμόδια Αρχή, να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα. Με αυτές τις πρωτοβουλίες θα αποκαλυφθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος θεσμικά, χωρίς κανείς να μπορεί να εργαλειοποιήσει για πολιτικάντικους λόγους αυτήν την πολύ σημαντική υπόθεση, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και δημιουργεί τεράστιους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα», τόνισε, ενώ εξήρε τη συμβολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας που, όπως είπε, δείχνει με αριθμούς και ονοματεπώνυμα ότι το predator χειρίζονταν Έλληνες αστυνομικοί σε κτίριο της ΕΥΠ.
Πρότεινε ακόμη, η Ελληνική Βουλή και ο πρόεδρός της Κώστας Τασούλας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων όλων των βουλευτών και των συνεργατών τους, όπως ακριβώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να πάψουν να υπάρχουν φήμες, υποψίες και ο πολιτικός κόσμος να είναι όμηρος αυτής της κατάστασης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέκρουσε έντονα τη κριτική ότι η στάση που ακολουθεί διευκολύνει οικονομικά συμφέροντα κατά της κυβέρνησης. «Τοποθετούμαι χωρίς να λαμβάνω υπόψη τι θέλουν τα οικονομικά συμφέροντα...ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον πολιτικό του λόγο, όχι το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω δεσμευτεί σε κανένα», τόνισε.
Επίσης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών για να κάνει αντιπολίτευση υποβαθμίζοντας τη θεσμική εκτροπή.
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, σχολίασε χθεσινό δημοσίευμα το οποίο, όπως είπε, «...αν αποδειχθεί ως αληθές χθεσινό ρεπορτάζ, είναι προφανές ότι ιδρύθηκε μέσα στην ΕΥΠ ένα στεγανό που στεγαζόταν σε άλλο κτίριο -στην Αγία Παρασκευή απ΄ότι είδαμε στις χθεσινές εφημερίδες και όχι στην Κατεχάκη- που λειτουργούσε για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για τη λειτουργία του predator. Επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχει φυσικά αποδειχθεί», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ευθύνη είναι διαχρονική, αλλά και διακομματική. «Εντούτοις, η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού; “ Δεν γνώριζα. Αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί”. Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου», επισήμανε.
Οι τρεις νομικοί σύμβουλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέλυσαν τις νομικές ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα κατατεθεί αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, αναμένοντας τη κρίση του ΣτΕ στη προσφυγή που κατέθεσαν πριν λίγες μέρες.