Μετά από δυο χρόνια αιματηρού πολέμου μεταξύ των ομόδοξων χωρών Ρωσίας και Ουκρανίας, ήρθε η ώρα να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη. Αυτή την πρωτοβουλία έπρεπε να την είχε αναλάβει η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.
Η Ελλάδα, η χώρα των δέκα εκατομμυρίων ορθοδόξων Χριστιανών, που όμως επηρεάζει την τύχη 400 εκατομμυρίων ομόδοξών μας σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Πούτιν αλλά και άλλων ηγετών του ορθόδοξου τόξου. Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος αλλά και οι πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και Ποροσένκο έκαναν συχνές αναφορές στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως λίκνο του πολιτισμού τους, της ορθόδοξης πίστης και της κοινωνικής ηθικής τους. Άλλωστε, αυτό εμπεριείχε και την αδερφική συμπόρευση των λαών μας ακόμη και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Και φυσικά οι διακόσιες και πλέον χιλιάδες ομογενείς μας, που ζούσαν σε αυτές τις χώρες, είχαν αποδείξει τη διεισδυτικότητά τους στην πολιτική, την οικονομική και την πολιτιστική ζωή της εκεί περιοχής. Τρανταχτό παράδειγμα, οι Έλληνες ομογενείς στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Στην Οδησσό, που άναψε τη σπίθα για την Ελληνική Επανάσταση με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας με επιστέγασμα τις ιδέες για ελευθερία, αλληλεγγύη, πίστη, ουμανισμό.
Ενώ σήμερα, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό των συνόρων που θέτει ο Πούτιν, η παγκοσμιοποιημένη Δύση βρήκε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσει πολιτικά και οικονομικά σε βάρος του ουκρανικού λαού, αντιπροβάλλοντας ένα λιγόκορμο με επαμφοτερίζουσες αξίες Ζελένκσι, παρουσιάζοντας ως έναν μεγάλο ηγέτη.
Και σε αυτήν την πλευρά της Ιστορίας, συστοιχίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να πλειοδοτεί στις αμφιλεγόμενες αποφάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, φτάνοντας ακόμη στο σημείο να αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά μας για να στέλνει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στους μαχητές του Ζελένσκι. Την ίδια ώρα, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί πως αυτός ο πόλεμος έχει στοιχήσει στη χώρα μας πάνω από 6 δις. ευρώ!
Δυστυχώς, όμως, η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική, με την εξωτερική πολιτική και τη στάση που έχει τηρήσει ο κ. Μητσοτάκης. Κάνοντας μια ενδοσκόπηση με τα πεπραγμένα σε αυτόν τον τομέα, θα διαπιστώσουμε πως η Ελλάς από ηγέτιδα δύναμη και διαμεσολαβητής, που θα έπρεπε να ήταν, κατηγοριοποιείται στη θέση του πρόθυμου ηλιθίου ενώ από ισότιμος σύμμαχος και συνομιλητής με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, γίνεται υποτακτικός σε συγκεκριμένα συμφέροντα ολιγαρχών και πολιτικών αφεντάδων που λυμαίνονται την περιοχή.
Υπάρχει λοιπόν, διάχυτος ο φόβος πως με την ενδοτική αυτή πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι θέμα χρόνου να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες εθνικές τραγωδίες και δεν θα του είναι καθόλου δύσκολο να απεμπολήσουμε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Νοτιανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ).
Πρόταση μου είναι έστω και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης να αναθεωρήσει την πολιτική απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, να ενστερνιστεί τις απόψεις των ομογενών μας σε αυτές τις χώρες και να ξεκινήσει μια συζήτηση για εκεχειρία, αρχής γενομένης από την Οδησσό, που επισκέφτηκε προ ημερών και ο ίδιος βρέθηκε στο βεληνεκές πυραύλων από όπου κι αν προήλθαν. Ας ζητήσει, λοιπόν, από τη διεθνή κοινότητα να κηρυχθεί η Οδησσός ανοχύρωτη πόλη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν, σύμφωνα με τον διεθνή όρο, ούτε επιτιθέμενοι ούτε αμυνόμενοι.
Ας δοθεί από εκεί μια ευκαιρία για την ειρήνευση, αφού τα μεγάλα ιδεώδη της ρωμιοσύνης βρίσκονται μέσα σε αυτήν την πόλη.