Την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» προτείνουν η Ελλάδα και άλλες χώρες που θέλουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόψει της αυριανής Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο διάδρομος θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για συγκεκριμένες περιοχές αλλά και ούτε στην χρήση για την οποία προορίζεται το φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης σύμφωνα με το Reuters. Προτείνει δηλαδή έλεγχο τιμών όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ συγχρόνως απορρίπτει και τις προτάσεις για επιβολή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.
Σύμφωνα με την πρόταση το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος» αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυστούν οι απαιτούμενες ποσότητες αερίου. O «διάδρομος» θα ισχύει και σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή πλαφόν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμή υψηλότερο από το πλαφόν εισαγωγής, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί.
Tο θέμα του πλαφόν θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς το συγκεκριμένο θέμα μπήκε στην ατζέντα της Κομισιόν, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
H θετική αυτή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα δυναμικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών και πρωτοβουλιών της «ομάδας των 5» (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία), που αποτελούν τον πυρήνα του «μπλοκ των 15» που τάσσονται υπέρ του πλαφόν. Κατά του γενικευμένου πλαφόν τάσσονται άλλες χώρες και κυρίως η Γερμανία, που ζητά πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η τύχη της πρότασης θα κριθεί από τη στάση των άλλων κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, γι’ αυτό και τα αρμόδια επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για να την παρουσιάσουν στην ολοκληρωμένη από τεχνικής άποψης μορφή της, δουλεύοντας κάποια σημεία που θα καθησυχάσουν τις χώρες που αντιτίθενται στην πρόταση.
Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών-μελών στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής αποτελέσει και η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, με την Ελλάδα να εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της.