Ο πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμεινε αχαλίνωτος καθώς συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 24 ετών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της γείτονος, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν κατά 83,45% εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο του 2021, από 80,21% τον Αύγουστο, ένα επίπεδο που τελευταία φορά εμφανίσθηκε τον Ιούλιο του 1998. Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος με τον περασμένο Αύγουστο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 3,08%. Τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 84,63% και 3,8% αντίστοιχα.
Τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τροφοδότησε η αύξηση των τιμών για τις μεταφορές κατά 118% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών πραγματοποίησαν άλμα της τάξεως του 93%.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,34%, διαμορφούμενη στο 18,5636, υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στο 18,5620.
Το τουρκικό νόμισμα έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από την εμμονή της κεντρικής τράπεζας να μειώνει τα επιτόκια κι ενώ ο πληθωρισμός ίπταται.
Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο 12%.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τα επιτόκια να πέσουν υπό του 10% έως το τέλος του 2022.
Από τη μεριά της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δηλώνει ότι αναμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 90% τον Οκτώβριο και να κλείσει την τρέχουσας χρονιά πέριξ του 65%.
Να σημειωθεί ότι από πέρυσι όταν η κεντρική τράπεζα άνοιξε τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων από το 19%, η λίρα έχει απωλέσει έναντι του δολαρίου 44% το 2021, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι απώλειές της ανέρχονται στο 29%, καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό χαμηλό ρεκόρ μετά το άλλο.