Η κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας είναι μια από τις αλλαγές που φέρνει η νέα «αρχιτεκτονική» της επιδότησης ανέργων. Το νέο «μοντέλο» αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του τακτικού επιδόματος, καθώς από την πανδημία μέχρι σήμερα αρκούσαν 5 μήνες εργασίας (125 ημέρες) για να το δικαιούται κάποιος. Στο εξής, θα απαιτούνται 7 μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης στο τελευταίο 14μηνο. Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή αφορά το ύψος του «νέου» επιδόματος, το οποίο θα φτάνει έως και 1.247,45 ευρώ.
Για να λάβει κάποιος άνεργος το υψηλότερο ποσό, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς το επίδομα μετατρέπεται σε ανταποδοτικό, αντικαθιστώντας το οριζόντιο μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό του επιδόματος εξαρτάται πλέον από τα έτη εργασίας και τις αποδοχές του ανέργου.
Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει τη συγχώνευση της τακτικής επιδότησης με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, με τη μέγιστη διάρκεια επιδότησης να φτάνει τους 24 μήνες. Το ύψος του επιδόματος θα προσδιορίζεται μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης.
Επιπλέον, η προσαύξηση για τα μέλη της οικογένειας θα μειωθεί. Αντί για το 10% του επιδόματος, η προσαύξηση θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 100 ευρώ.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος που δεν θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν όπως ισχύει σήμερα. Το νέο σύστημα επιδότησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 για 15.000 ανέργους, με τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος να είναι 16 μήνες. Μετά την ολοκλήρωσή του, το σύστημα θα επεκταθεί σε όλους τους ανέργους που δικαιούνται επίδομα.