Σε νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνει σήμερα η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η οποία έφθασε μία ανάσα από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενόσω η αγορά φοβάται τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων και εις βάρος του ρωσικού ενεργειακού τομέα.
Μέχρι στιγμής, τα οικονομικά μέτρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν έχουν «αγγίξει» τον ενεργειακό κλάδο της Μόσχας. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Αυτή η ανησυχία, σε συνδυασμό με τα ήδη περιορισμένα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο αποτυπώνεται στις ιστορικά υψηλές τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.
Στην Ολλανδία, τα συμβόλαια ενός μήνα κινούνται στα 182,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα έφθασαν έως και το +21% και τα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άνοδος κατά 11% καταγράφεται και στο Λονδίνο.
Οι ενεργειακές πιέσεις αποτυπώνονται και στην τιμή του πετρελαίου, όπου η τιμή του Brent έφθασε έως τα 119 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού έως τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.
«Ο πόλεμος ήδη προκαλεί ζημιές στις ουκρανικές εγκαταστάσεις αερίου, με την παραγωγή να έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ δύο αγωγοί αερίου στο Χάρκοβο επλήγησαν από αεροπορική επίθεση» τονίζει αναλυτής της EnergyScan.
Ας σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος -περίπου το 1/3- του ρωσικού αερίου το οποίο εισάγεται στις χώρες της Ευρώπης, διέρχεται μέσω των ουκρανικών αγωγών, κάτι που το καθιστά άκρως ευάλωτο στις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις.
Πάντως, μέχρι στιγμής, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει ομαλά μέσω της Ουκρανίας, ενώ αυξημένες είναι οι ποσότητες μέσω του σλοβακικού αγωγού.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί ενεργειακά, έχει αυξήσει αισθητά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έχοντας ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Νέο limit up στο κόστος του ρεύματος
Ακόμα ψηλότερα σκαρφαλώνει το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σήμερα, στην αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με τη χθεσινή.
Από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε τέσσερις ημέρες το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε αθροιστικά κατά 36,5%, με μια μικρή επουσιώδη «ανάπαυλα» χθες, Τετάρτη, οπότε έπεσε κατά 0,19%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο επίσης αυξήθηκαν, κερδίζοντας έως και 13%, έφτασαν στα 11,32 δολάρια ανά μπουσέλ, καθώς η σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τις αποστολές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών.