Οι επιστήμονες λένε ότι μετά από έναν μεγάλου μεγέθους σεισμό, ακολουθεί τσουνάμι. Και, όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός, τόσο πιο μεγάλο και φονικό είναι το τσουνάμι. Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, στον οποίο το τελευταίο διάστημα ο ένας κτηνώδους μεγέθους σεισμός διαδέχεται τον άλλο, δε χρειάζεται να είναι επιστήμονας κανείς για να καταλάβει τι ακολουθεί.
Στο κρυπτο-σύστημα οι σειρήνες ηχούν σαν δαιμονισμένες: «Αποσύρετε τα χρήματά σας τώρα. Μετακινείστε τα όσο έχετε καιρό. Δεν πρόκειται για άσκηση». Τέτοιες δηλώσεις, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από τα χείλη επενδυτών με βαριές τοποθετήσεις στο bitcoin, δεν μπορούν παρά να ληφθούν σοβαρά. Και είναι ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί στο οικοσύστημα γι’ αυτό που έρχεται.
Και τι είναι αυτό που έρχεται; Μετά από τους τρεις γιγαντιαίου μεγέθους σεισμούς σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη –τη χρεοκοπία του ανταλλακτηριου FTX, τη σύλληψη του (πρώην) κρυπτοδισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ στις Μπαχάμες και το σκάνδαλο του ξεπλύματος 2,2 δισεκατ. δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων στην Κίνα– αναμένεται «τσουνάμι». Και το παλιρροϊκό κύμα θα είναι τόσο γιγαντιαίο όσο οι «σεισμοί» που προηγήθηκαν. Μπορεί να καταρρεύσει άλλο ένα stablecoin και άλλο ένα ανταλλακτήριο μεγέθους FTX;
Το πόσο επιταχύνονται οι εκροές, μπορεί να το κατανοήσει κανείς από το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 2,2 δισ. δολάρια αιμορραγίας από το ethereum, σύμφωνα με την εταιρεία analytics Nanse. Αυτό που κάνει το φαινόμενο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι κάτι παρόμοιο είχε καταγραφεί και το Νοέμβριο. Πριν την κατάρρευση του FTX στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν το ανταλλακτήριο απλά προσπαθούσε να διασκεδάσει αυτό που χαρακτήριζε ως «ψευδείς φήμες», είχαν καταγραφεί εκροές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ethereum, καθώς οι traders ανέμεναν ντόμινο χρεοκοπιών. Όπως και έγινε.
Νωρίτερα, το ανταλλακτήριο Coinbase αμφισβητούσε ανοιχτά τη βιωσιμότητα του tether, προσφέροντας στους πελάτες του δωρεάν μετάβαση από αυτό στο USDC. Πώς το δικαιολόγησε; «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη έχουν ύψιστη σημασία στους πελάτες. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, έχουν θέσει ορισμένα stablecoins υπό δοκιμή και (γι’ αυτό) βλέπουμε μια πτήση προς την ασφάλεια».
Η κρίση του Binance
Προς το παρόν, ωστόσο, ο Ζάο πρέπει να ξεπεράσει την κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει το δικό του ανταλλακτήριο, με δεδομένο ότι το Binance απέτυχε να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με τα οικονομικά του. Το δε Reuters μεταδίδει ότι στην εταιρεία πρόκειται να ασκηθούν κατηγορίες από Αμερικανούς εισαγγελείς σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβιάσεις κυρώσεων σε εγκληματίες. Σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, το Binance πάγωσε «προσωρινά» τις αναλήψεις στο stablecoin USDC, για το οποίο ο CEO, Τσάνπενγκ Ζάο παραδέχτηκε ότι καταγράφεται αύξηση εκροών.
Έτσι, με βάση τα παραπάνω, μόνο ως αστείο δεν μπορεί να εκληφθεί το tweet- προειδοποίηση του κρυπτο-επενδυτή Μάικ Άλφρεντ. Ο Αμερικανός, ο οποίος είναι φανατικός του bitcoin (αποκλειστικά), ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αποσύρετε τα funds σας από το Binance αμέσως. Δεν πρόκειται για δοκιμή ή αστείο».
Θα το θέσουμε απλά: Τα stablecoins έχουν τεράστιο μέρος της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Από τα stablecoins, το μεγαλύτερο μέρος το έχει το Tether. Ας το δούμε τώρα αναλυτικά.
Παρότι έχασαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που κατέρρευσαν τα Terra και Luna (προκαλώντας τον κρυπτο-χειμώνα) το οικοσύστημα των stablecoins παρέμεινε ισχυρό, με τα δέκα ισχυρότερα από αυτά να κατέχουν συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση ύψους 152 δισ. δολαρίων. Και, καθώς έπεφταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, το μερίδιο αγοράς των stablecoins ανέβαινε, φτάνοντας να κατέχουν (τα 10 ισχυρότερα) το 17,7% της συνολικής αγοράς των κρυπτονομισμάτων, δηλαδή των 860 δισεκατομμυρίων.
Το tether είναι το «δυνατότερο παιδί» από την «παρέα» των stablecoins. Η συνολική αξία των κυκλοφορούντων USDT αποτιμάται σε 46% της αγοράς stablecoin και 8,16% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της κρυπτο-αγοράς. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, τι αντίκτυπο θα είχε μια κατάρρευσή του.
Εάν κατέρρεε το tether, η κεφαλαιοποίηση του οποίου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη, περισσότερα από 65 δισεκατ. δολάρια, θα προκαλούσε ένα τρομακτικό τσουνάμι χρεοκοπιών κάποιων εκ των μεγαλύτερων ονομάτων του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Και, όπως μάθαμε από τη σύντομη ιστορία των cryptos, στην αγορά αυτή, δεν υπάρχει “too big to fail”…