Επιβεβαιώνεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο η καλή εικόνα του τουρισμού για το 2023.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνεται το άλμα στα τουριστικά έσοδα κατά την περασμένη χρονιά για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με αυτά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,11 δισ. ευρώ έναντι 17,88 δισ. το 2019 ή 2,23 δισ. ευρώ υψηλότερα. Το ποσό συνιστά αύξηση 12,5% στις εισπράξεις έναντι της χρονιάς που είχε σημειωθεί το τελευταίο ρεκόρ.
Ενδεικτικό της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν είναι το γεγονός ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Νοεμβρίου ανήλθαν σε 401 εκατ. ευρώ, από 315 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 27,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 18,9%.
Για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,4%.
Υπενθυμίζεται ότι τα τουριστικά μεγέθη και τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.
Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.
Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη Ανά Επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.
Ως προς τα μερίδια των επισκέψεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, «πρωταθλητής» παραμένει το Νότιο Αιγαίο, αν ληφθεί υπόψη ότι με 6,7 εκατ. επισκέψεις, υποδέχθηκε πάνω από το 1/5 (το 21%) επί του συνόλου. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα μερίδιο 18% (όσο σχεδόν και η Αττική) και 5,6 εκατ. επισκέψεις διατηρεί υψηλό ποσοστό λόγω και του οδικού τουρισμού. Από την άλλη, στο ελάχιστο – 1% – είναι το μερίδιο των επισκεπτών στο Βόρειο Αιγαίο, όπως και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.