Νέοι κάτω των 50 ετών και ανεμβολίαστοι είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιοι είναι εκείνοι που γεμίζουν μήνα Αύγουστο τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ – Covid των νοσοκομείων της χώρας, προκαλώντας μέρα με τη μέρα εικόνα ασφυξίας στο ΕΣΥ.
Το να μην πρόλαβαν να εμβολιαστούν μοιάζει μάλλον απίθανο, καθώς υπήρχε αρκετός χρόνος τους προηγούμενους μήνες για να κλειστεί το λεγόμενο ραντεβού με την… ελευθερία.
Οι μισοί κάτω των 40 ετών
Oπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που έχει μια συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ ανά την επικράτεια, «η διάμεση ηλικία των ασθενών Covid σε όλη τη χώρα, δηλαδή οι μισοί άνθρωποι που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, είναι κάτω από 40 ετών.
Πάρα πολλοί νέοι νοσηλεύονται οι οποίοι, ίσως και όλοι, είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αυτοί που επέλεξαν να μην το κάνουν για λόγους φόβου συνήθως. Νομίζω ότι σιγά σιγά πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Το εμβόλιο δεν κάνει κανένα κακό, κάνει μόνο καλό, ως εκ τούτου πρέπει να πάψουν να φοβούνται».
Iδιο το σκηνικό και στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Είχαμε 227 νοσηλείες, όλα δείχνουν ότι έχουμε μια σταδιακή αύξηση των νοσηλειών, αυτή τη στιγμή έχουμε 28 ασθενείς σε ΜΕΘ και η πλειοψηφία, σχεδόν στο 100%, είναι ασθενείς που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από αυτό αντιλαμβανόμαστε την αξία του εμβολιασμού. Και στις απλές κλίνες Covid βλέπουμε ότι στο υψηλότερο ποσοστό είναι συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι και για αυτόν τον λόγο εμφανίζουν τις επιπλοκές της νόσου και κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία τους», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, που μαζί με τους συνεργάτες της βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να διαχειριστεί όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει στο σύστημα υγείας της Κρήτης.
«Είμαστε στα όριά μας σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Τώρα είναι όλα γεμάτα, έχουμε 49 ασθενείς με Covid, όλοι ανεμβολίαστοι και νεότεροι από ό,τι ήταν στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα. Στη μονάδα μας έχουμε νοσηλεύσει και 22χρονο», δηλώνει σε δραματικούς τόνους και ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης. Παρόμοια εικόνα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου χθες υπήρχε μόνο μία κλίνη κενή, αφού από τα συνολικά 16 κρεβάτια τα 15 ήταν κατειλημμένα, όλα από ανεμβολίαστους, με νεότερο έναν 37χρονο ασθενή.
Κατάσταση συναγερμού εκπέμπεται και από τη Θεσσαλονίκη. «Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει όλοι μας, τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν… περσινό Νοέμβριο σε επανάληψη. Εχουμε ξεπεράσει τις 30 εισαγωγές όταν σε προηγούμενες εφημερίες ήμασταν στις 16-17. Και δυστυχώς αρκετοί από αυτούς είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 50 ετών», ανέφερε ο Χρήστος Παπαστεργίου, επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Από την Αττική και τον Ευαγγελισμό, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Γιώργος Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε στον φόβο που διατυπώνουν οι ειδικοί που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των εισαγωγών, το να μεταφερθεί, δηλαδή, ο ιός από τους νεότερους σε μεγαλύτερα άτομα, ειδικά αν εκείνα παραμένουν ανεμβολίαστα: «Με ανησυχεί ότι στις τελευταίες εισαγωγές είχαμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».
Στα νοσοκομεία της Ηπείρου οι εισαγωγές έχουν τριπλασιαστεί, ενώ από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, που ακόμα δεν έχει δεχτεί ισχυρή πίεση, όλοι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Χρήστος Ροϊλός: «Δεν είμαστε σε οριακή κατάσταση. Δείχνουν όμως μια τάση αύξησης οι τελευταίες εφημερίες. Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα θα υποχρεωθούμε να πάρουμε κάποια μέτρα, να ανοίξουμε σταδιακά νέες κλίνες, όπως είχαμε κάνει σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 45-50 και είναι σαφώς χαμηλότερος από πριν, και στις κλίνες Covid και στις ΜΕΘ. Ακόμα η πίεση στις μονάδες δεν είναι μεγάλη, υπάρχει όμως μια αύξηση στις απλές νοσηλείες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 10%».
Εκκλήσεις για εμβολιασμό
Τα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για εμβολιασμό, ειδικά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 50. Αλλά και στους γονείς που θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι από την ηλικιακή ομάδα των 30-40 που έχουν παιδιά ο ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος.