Η ανθρωπότητα «χάλασε» τον κύκλο του νερού στον πλανήτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, επιδεινώνοντας μια ολοένα και αυξανόμενη καταστροφή, που αναμένεται να έχει συνέπειες για τις οικονομίες, την παραγωγή τροφίμων και τις ανθρώπινες ζωές, διαπιστώνει μελέτη του διεθνούς οργανισμού Global Commission on the Economics of Water.
Δεκαετίες καταστροφικής χρήσης της γης και κακοδιαχείρισης του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις στον παγκόσμιο κύκλο του νερού, αναφέρει η μελέτη.
Ο κύκλος του νερού είναι το σύνθετο σύστημα μέσω του οποίου το νερό κινείται στη Γη. Το νερό εξατμίζεται από το έδαφος, από τα ποτά και τις λίμνες και ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, όπου σχηματίζονται μεγάλα ποτάμια υδρατμών, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν σε μακρινές αποστάσεις, πριν να ψυχρανθούν, να συμπυκνωθούν και τελικά να πέσουν ξανά στη γη, με τη μορφή βροχής ή χιονιού.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιπτώσεις θα γίνουν ακόμα πιο καταστροφικές. Η κρίση του νερού απειλεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και μπορεί να κοστίσει κατά μέσο όρο το 8% του ΑΕΠ των χωρών έως το 2050. Στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων, η ζημιά στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει και στο 15%.
«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, σπρώχνουμε τον παγκόσμιο κύκλο του νερού εκτός ισορροπίας», λέει ο Johan Rockström, συν-πρόεδρος του Global Commission on the Economics of Water και εκ των συντακτών της έρευνας. «Δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στην υγροποίηση, την πηγή όλου του γλυκού νερού».