Στασιμότητα θα προκληθεί από τη μείωση της ζήτησης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στα νοικοκυριά, υπολογίζουν οι αναλυτές της εταιρείας - Εξαίρεση στον κανόνα η αμερικανική οικονομία - Σταδιακή υπολογίζεται η αύξηση των επιτοκίων το β' εξάμηνο του 2022 από τη Fed χωρίς παρόμοια κίνηση από την ΕΚΤ
Για τις περισσότερες οικονομίες ο πληθωρισμός λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής διαβρώνει τα έσοδα των νοικοκυριών και συνήθως επιδεικνύει διόρθωση όταν μειώνεται η ζήτηση, όπως υποστηρίζει ομάδα αναλυτών της Nomura με επικεφαλής τον Rob Subbaraman.
Oι περισσότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, δεν έχoυν ορθοποδήσει μετά από την πανδημία. Σύμφωνα με την ανάλυση, η εύθραυστη ζήτηση των καταναλωτών αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη των οικονομιών αυτών.
Ο περιορισμός της ανάπτυξης οφείλεται στη διάβρωση των εσόδων των νοικοκυριών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης των αποταμιεύσεων λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί, και της οικονομικής πολιτικής.
Εξαίρεση στον κανόνα
Η οικονομία των ΗΠΑ θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, σύμφωνα με την εταιρεία, αφού η χώρα έχει ανακάμψει σε προ-πανδημικά επίπεδα ζήτησης και έχει την ικανότητα να απορροφήσει τα πληθωριστικά σοκ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτύχουν τον πληθωριστικό τους και αναπτυξιακό τους στόχο το 2022.
Η Nomura προβλέπει περιορισμό της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά.
Επιπροσθέτως δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού υπολογίζει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί υπό του πληθωριστικού στόχου.