Σε αρένα προσανατολίζεται να μετατρέψει για ένα διήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ την Βουλή, με αφορμή την υπόθεση Novartis.
Αφού όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρήσουν να φέρουν το θέμα στην Ολομέλεια του Σώματοςτο οποίο – υποτίθεται – θα κληθεί να εξετάσει με πιο τρόπο θα ξεπερασθεί ο «σκόπελος» της (δεδομένης) παραγραφής των τυχόν αδικημάτων της υπόθεσης.
Ο πολιτικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής, αν και ελοχεύει ο κίνδυνος για την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια αυτής της (πιθανής) κοινοβουλευτικής διαδικασίας να αποδειχθεί το «στήσιμο» της υπόθεσης, ο ρόλος των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, αλλά και η άμεση εμπλοκή προσωπικά του Τσίπρα, συγκεκριμένων υπουργών αλλά και πειθήνιων στο Καθεστώς Δικαστών στην βρόμικη αυτή ιστορία.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα μετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιοι υπουργοί, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με την τύχη της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis.
Αυτό που εξετάζεται είναι εάν θα προκριθεί ή όχι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και τι ακριβώς θα κάνει αυτή, καθώς υπάρχει η ισχυρή νομική άποψη ότι τα αδικήματα που περιγράφονται στο φάκελο (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί.
Υπό αυτή την έννοια και εφόσον υπερισχύσει αυτή η άποψη, δεν έχει νόημα να εργαστεί μία επιτροπή, που θα εξετάσει την παραπομπή της υπόθεσης σε ειδικό δικαστήριο.
Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τη δικογραφία και πώς θα διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση. Αυτό που αναμένεται να συζητήσουν στο Μαξίμου είναι τα επόμενα κοινοβουλευτικά και νομικά βήματα, φυσικά και τον πολιτικό χειρισμό του μείζονος θέματος, που έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι πρέπει να αναζητηθεί και να προσδιοριστεί ο νομικός και κοινοβουλευτικός τρόπος, ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει το έργο της, αναζητώντας τυχόν αδικήματα φυσικών προσώπων, αλλά και αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το σενάριο που φαίνεται αρκετά ισχυρό είναι να συσταθεί μία προανακριτική επιτροπή, η οποία όμως θα εξετάσει αμέσως και στον ελάχιστο αναγκαίο χρόνο (μία-δύο συνεδριάσεις), εάν υπάρχει παραγραφή και, αφού αποφανθεί ότι τα αδικήματα όντως έχουν παραγραφεί, να επιστρέψει το φάκελο στην τακτική Δικαιοσύνη.
Άλλη ιδέα είναι να αποφανθεί η ίδια η Ολομέλεια της Βουλής, όταν το θέμα φτάσει εκεί, για το θέμα της παραγραφής.
Εξετάζεται και η εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλή, που προβλέπει συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για το θέμα της παραγραφής, που θα κληθεί να συνδράμει το κοινοβούλιο και να βοηθήσει στη λήψη της τελικής απόφασης.
Η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει και τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης, ώστε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και να αναδείξει ως κυρίαρχες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων.