Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτείται να δει επιπλέον στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο της προτού ξεκινήσει με ασφάλεια τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, σύμφωνα με τον Λουίς ντε Γκίντος.
"Ενώ βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να βιαστούμε", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας σε εκδήλωση στο Σπλιτ της Κροατίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
"Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος ώστε να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο μας, του 2%", πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, "οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε νέες πληροφορίες σχετικά με τους βασικούς παράγοντες του υποκείμενου πληθωρισμού, καθώς λαμβάνουμε στοιχεία για τελευταίες συμφωνίες αυξήσεων μισθών και τις ανατιμήσεις των εταιρείων. Θα έχουμε επίσης το πλεονέκτημα των νέων προβλέψεων (των αναλυτών της ΕΚΤ) τον Μάρτιο".
Ο Λουίς ντε Γκίντος σημείωσε ακόμα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τις εξετάσουμε "μαζί με τα εισερχόμενα δεδομένα".
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα σχόλια του αντιπροέδρου της ΕΚΤ που υπογράμμισε της σημασία της αποφυγής βιαστικών κινήσεων, ήταν εναρμονισμένα με τις δηλώσεις δύο εκ των συναδέλφων του αξιωματούχων που μίλησαν στο ίδιο πάνελ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας Μπόρις Βούισιτς ζήτησε "να κάνουμε υπομονή, ας δούμε τι λένε τα δεδομένα και τότε θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε πότε θα ξεκινήσουμε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Για την οικονομία γενικότερα άλλωστε, δεν αλλάζει πολλά αν αυτό συμβεί ένα ή δύο μήνες αργότερα".
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ισπανός Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος είπε ότι η ΕΚΤ "περιμένει περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία επιβράδυνσης του πληθωρισμού είναι σταθερή, προτού αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την πολιτική μας".
Ο ντε Κος προειδοποίησε ακόμα για "πολύ, πολύ σημαντικές" μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες της περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο ντε Γκίντος δήλωσε επίσης ότι "το μομέντουμ της ανάπτυξης είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί στο μέλλον".
Βραχυπρόθεσμα, "τα εισερχόμενα δεδομένα συνεχίζουν να σηματοδοτούν αδύναμη ανάπτυξη", είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.