Από πολύ παλιά ήταν συνηθισμένο αρκετοί Έλληνες πτυχιούχοι να φεύγουν στο εξωτερικό για να εστιάσουν στην έρευνα. Άλλωστε υπάρχουν πια αρκετά παραδείγματα αυτών που έχουν διαπρέψει δεκαετίες τώρα.
Της Τόνιας Τσιρογιάννη*
Το υψηλό επίπεδο σπουδών τους σε συνδυασμό με την επιμονή τους να πετύχουν τους προσέφερε όχι μόνο υψηλές θέσεις αλλά και αναγνωρισιμότητα. Αποτέλεσμα αυτή οι επιτυχημένοι πλέον επαγγελματίες να προσφέρουν γνώσεις, δεξιότητες, ιδέες και επιτυχίες σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Πως μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Με τι κίνητρα;
Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και με τι κοινωνικές συνέπειες; Η εμπειρία και η εξειδικευμένη γνώση είναι τα κύρια στοιχεία που θα φέρει ο επαναπατρισμός αυτών των επιστημόνων.
Επιπλέον διάθεση για αλλαγή και ιδέες που θα πάνε τις επιχειρήσεις και έμμεσα την κοινωνία βήματα μπροστά, σε πιο σύγχρονα μοντέλα και μεθόδους. Επίσης η επιστροφή αυτών φέρει τις γνωριμίες και τη δικτύωσή τους με φορείς του εξωτερικού.
Τέλος αυτή η επιστροφή ωφελεί την οικονομία και άμεσα, καθώς θα έρθουν χρήματα στην ελληνική αγορά, όπως για την αγορά κατοικιών.
Τα οφέλη μόνο υπερθετικά μπορεί να είναι και μάλιστα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Χρειάζονται όμως κίνητρα όπως η επιδότηση των επιχειρήσεων για υψηλούς μισθούς, δυνατότητες εξέλιξης στο δημόσιο τομέα για ιατρούς με εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, θέσεις που όμως εδώ στην Ελλάδα δεν υφίσταται καν.
Να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρξουν δυνατότητες ευελιξίας στην εργασία.
Στη βάση του ζητήματος όμως απαιτείται πέρα από τη θέληση, δράσεις για αλλαγή. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί χώρος για νέες ιδέες από νέους ανθρώπους. Είναι άραγε έτοιμη η κοινωνία για αυτό;
*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr