Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KONTRA Channel» ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Συγκεκριμένα, είπε ότι η πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, διότι τότε θα μας δοθεί η δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο περιόδους: Την περίοδο 2010-2014 και την περίοδο 2015-2019. Και επιτρέψτε μου να κάνω την εκτίμηση ότι η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι συντριπτικά υπέρ της δεύτερης περιόδου.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, είπε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν».
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KONTRA Channel» και την δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα, ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
Υπήρξε μία επιτυχημένη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κυρίων Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, στην οποία καταλέχθηκε το γενικό περίγραμμα μίας συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών. Ωστόσο αυτό το οποίο αναμένουμε είναι από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα έτσι ώστε να προχωρήσουμε τελικά σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία από ότι φαίνεται και οι δύο χώρες επιδιώκουν.
Ωστόσο ο κύριος Ζάεφ πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες και στο εσωτερικό της χώρας του, και αυτό ακριβώς είναι που αναμένουμε. Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη στιγμή αναμένουμε από τη μεριά της πολιτκής ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Φυσικά κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων, όλα όσα συμφωνούνται αποτυπώνονται και γραπτώς.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο αναμένουμε είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς το χρόνο τον οποίο θα πραγματοποιηθεί. Οι υπουργοί Εξωτερικών ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους την προηγούμενη Κυριακή, και αυτή τη στιγμή περιμένουμε την επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Έτσι ώστε να ληφθούν και οι τελικές – οριστικές αποφάσεις για να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτά λύση.
Σε ερώτηση για το αν ο Νίκος Κοτζιάς εξακολουθεί να έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως : Ο κύριος Κοτζιάς βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για περισσότερους από 4 μήνες και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε να καταλήξει με τον κύριο Ντιμιτροφ σε μία τεχνική, επί της αρχής, συμφωνία Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των πολιτικών αποφάσεων αφορά προφανώς τους πρωθυπουργούς.
Ωστόσο ο κύριος Κοτζιάς ορθώς είπε πως σε ότι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών εξωτερικών, οι δύο έχουν καταλήξει και έχουν ολοκληρώσει το έργο το οποίο έπρεπε να κάνουν. Αυτή τη στιγμή ο κύριος Ζάεφ πρέπει να κάνει το αποφασιστικό βήμα έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία συμφωνία και να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα μας αλλά και τη γειτονική χώρα εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να προεξοφλήσω τον χρόνο επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών.
Ο κύριος Ζάεφ έχει τις δικές του διαδικασίες στη χώρα του. Εκείνος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κάνει το αποφασιστικό βήμα. Από τη δική μας πλευρά ούτε πιεζόμαστε χρονικά κατά τον οποιονδήποτε τρόπο για να έχουμε αυτή τη συμφωνία.
Έχουμε κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά έχουμε καταλήξει στα γενικά αυτής της συμφωνίας και αυτή τη στιγμή αναμένουμε την πλευρά των γειτόνων μας. Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν και το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να αναμένουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες της συμφωνίας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τους δύο υπουργούς.
Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα είναι ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτεί πολύ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος από τη μεριά της αντιπολίτευσης να βρει έναν λόγο για να μην την ψηφίσει. Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας. Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης με μια νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα και αυτό γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τεχνικούς και δεσμευτικούς όρους.
Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή, γιατί ακόμα είμαστε στο στάδιο που αναμένουμε από την πλευρά της ΠΓΔΜ να κάνει την αποφασιστική κίνηση και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
«Πάντως η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι πάτε να δώσετε το όνομα για να πάρετε χρέος. Δεν ξέρω αν είδατε και τη δήλωση σήμερα του Βασίλη Κικίλια», ρώτησε η παρουσιάστρια Στέλλα Γκάντωνα. Ο κύριος Τζανακόπουλος απάντησε: «Σε καμμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Όπως ξέρετε, το ζήτημα του χρέους και οι πολιτικές αποφάσεις, στο περίγραμμα της συμφωνίας, έχει προκύψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Από το Eurogroup της 15 Ιουνίου του 2017. Επομένως οι δύο διαπραγματεύσεις, με κανέναν τρόπο δεν σχετίζονται.
Και μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπολιτευτική ρητορική τη στιγμή που θα έπρεπε να τοποθετείται με πολλή μεγαλύτερη υπευθυνότητα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και στο ζήτημα του ονοματολογικού. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι προσπαθεί μέσω διαφόρων ρητορικών τεχνασμάτων να βγει από το δικό της πολιτικό αδιέξοδο το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης επί περίπου 5 μήνες τώρα έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές θέσεις.
Δηλαδή στην αρχή, σε ότι αφορά στο ζήτημα του ονόματος μας είχε πει ότι θέλει μία συμφωνία erga omnes η οποία να περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση. Όταν είδε ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι το θέτει στο τραπέζι ως κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή άλλαξε την πολιτική του τοποθέτηση και μας είπε ότι θα πρέπει να μεταθέσουμε το χρόνο της συμφωνίας. Εμείς σε καμμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το ζήτημα αυτό για διχασμό της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς λειτουργούμε με όρους υπευθυνότητας. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί επιτέλους επί της αρχής στο ζήτημα και να μην προσπαθεί να βρίσκει τρόπους έτσι ώστε να διαφεύγει της πολιτικής τοποθέτησης. Ο κύριος Μητσοτάκης, μετά από την αρχική του τοποθέτηση μας είπε ότι δεν είναι σήμερα η κατάλληλη συγκυρία για να λυθεί το ζήτημα ενώ στη συνέχεις, και μετά από τα συλλαλητήρια τα οποία υπήρξαν, προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά όσων συμμετείχαν – και καλώς συμμετείχαν. Μετά από την τοποθέτηση του κύριου Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται πως άρχισε να ρέπει προς μία γραμμή η οποία αρνούνταν την οποιαδήποτε συμφωνία θα εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία, στη συνέχεια στην εμφάνισή του στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μας ΄’είπε ότι τελικά θα αποδεχθεί μία συμφωνία erga omnes η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη συνταγματική αναθεώρηση.
Όταν είδε όμως ότι τελικά η συμφωνία έρχεται πολύ κοντά πια και ότι η απέναντι πλευρά φαίνεται να αποδέχεται ως βασικό όρο για την ύπαρξη μιας αποδεκτής λύσης και από τη δική μας πλευρά το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση ξαναγύρισε τα πράγματα. Ήρθε στην Αθήνα και πλέον ακούμε ξανά πως ή Νέα Δημοκρατία αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από την πιθανότητα στήριξης μιας τέτοιας συμφωνίας.
Αυτή δεν είναι μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε πει από την αρχή, με όλη τη δυνατή σαφήνεια, ότι εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στη βάση μιας εθνικής γραμμής όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008 και αυτό θα ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος, το οποίο ταλαιπωρεί και την Ελλάδα αλλά και την ΠΓΔΜ από το 1990 περίπου.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σ συμφωνία θα είναι τέτοια η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, όταν έρθει η συμφωνία, εφόσον έρθει, και καλώς να έρθει, θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν και πιστεύω ότι θα υπάρχει πολλή μεγάλη και ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση. Τώρα, σε ότι αφορά τον κύριο Καμμένο και την άποψή του έτσι όπως έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό.
Την σεβόμαστε απολύτως, ωστόσο θα έλεγα να μην προεξοφλούμε τοποθετήσεις μέχρι να δει η συμφωνία το φως της δημοσιότητας. Οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, και τα οποία βρέθηκαν στην κυβέρνηση με μία πολιτική στόχευση που βρίσκεται σε δύο άξονες.
Ο πρώτος αφορά έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε θέματα διαφθοράς. Μία διαφορετική τοποθέτηση του κύριου Καμμένου δεν νομίζω ότι θέτει το οποιοδήποτε ζήτημα για τη συνέχιση της συγκυβέρνηση και την ολοκλήρωση της θητείας της.
Είναι διαφωτιστική η δήλωση του κύριου Σεντένο σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει μετά τις 20 Αυγούστου στις αναγκαίες διαδικασίες για να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές χρήματος.
Από κανέναν δεν μπαίνει το ζήτημα της προληπτικής γραμμής ή της παράτασης του προγράμματος. Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι η απόφαση που θα παρθεί στις 21 Ιουνίου δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος από τον Αύγουστο και μετά. Η καθαρή έξοδος δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πορεία για το 2019-2020 και μετά.
Αντιθέτως αφορά ένα πάρα πολύ σαφές και συγκεκριμένο θέμα. Ότι δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018 και μετά δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα με νέες μεταρρυθμίσεις, με νέες προσαρμογές, με νέες διαρθρωτικές αλλαγές το οποίο θα συζητήσει η χώρα μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο οποίο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει την υπογραφή της. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.