Οι... ρουβλομαχίες, τα πανηγύρια του Άδωνι, τα καλά μαντάτα της Moody's, η πρωτιά της Εθνικής και το νέο "μπαμ" του Μυτιληναίου
Πύραυλοι, ρουκέτες και βόμβες εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό... δελτίο πολέμου στη Ρωσία και απ΄ ότι φαίνεται ο Πούτιν εντείνει την πίεση δια της καταστροφής όσο γίνεται περισσότερων περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας της Ουκρανίας, μπας και μπορέσει να καθίσει σε ένα τραπέζι συζητήσεων, όπου θα έχει το πάνω χέρι.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός μάχονται και καθημερινά προκαλούν καίρια πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία έχει με το μέρος της, τουλάχιστον 160 χώρες του πλανήτη, ο Πούτιν προσπαθεί να επιβιώσει με τις συμμαχίες που έχει με 5-10 χώρες, ενώ όλα τα εις -Στάν, μάλλον παρακολουθούν με δέος, μη τυχόν τους έρθει και καμία... αδέσποτη, λόγω κάποιας... ανάρμοστης κίνησης.
Από κει και πέρα, οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι από έναν εισβολέα δεν υπάρχει μπέσα και ηθική, οπότε οι κατά καιρούς... πληροφορίες για οπισθοχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, αποδεικνύονται παραμύθια της... Χαλιμάς, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Για ακόμη μία μέρα χθες, τα χρηματιστήρια υποχώρησαν και η τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε με υψηλό πληθωρισμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το πετρέλαιο και ο χρυσός ξαναπήραν την ανηφόρα.
Για την... τιμή του ρουβλιού!
Το αρνητικό κλίμα και η αβεβαιότητα εντείνονται λόγω του σκληρού μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη, ως προς τον τρόπο πληρωμής των ποσών για την αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σε ρούβλι ζητάει να πληρωθεί ο Πούτιν, προκειμένου να ενισχύσει την ισοτιμία ενός νομίσματος που έχει συμπιεστεί, πιστεύοντας ότι με μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει θεαματικά τη θέση του νομίσματος.
Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί και γενικά το G-7, δεν θέλουν καν να σκεφτούν ότι θα πληρώσουν σε ρούβλια, παρά μόνο σε δολάρια και ευρώ. Η αρχικώς σκληρή στάση του Πούτιν περί αποπληρωμής των οφειλών σε ρούβλι, μεταβλήθηκε στην πορεία, καθώς μιλάει για πληρωμές σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μια κίνηση ενίσχυσης του ρουβλιού, θα ήταν ένα επιπλέον "όπλο" για τον Πούτιν, ώστε να χρηματοδοτήσει την εισβολή, αλλά και για να αποδείξει ότι περνάει το δικό του.
Ο κίνδυνος... ατυχήματος είναι μεγάλος και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα... χειρότερα. Τα χειρότερα έχουν να κάνουν είτε με απόφαση της Ευρώπης να περιορίσει άμεσα και δραστικά τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που εισάγει από τη Ρωσία ή να βρεθεί ο Πούτιν μπροστά από τις εξελίξεις και να πει ότι κλείνει την στρόφιγγα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα υπάρχει νικητής.
Με σχεδόν 20 δισ. δολ. το μήνα να μπαίνουν στους λογαριασμούς της Ρωσίας, δεν είναι και τόσο... εύκολη η απόφαση του Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια και κατ΄ επέκτασιν την οικονομική δραστηριότητα. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο κίνδυνος των υψηλών τιμών των τροφίμων, που απειλεί με πείνα τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Και όταν λέμε πείνα, εννοούμε ότι αυτή θα οφείλεται στις εξωπραγματικές τιμές των προϊόντων και όχι σε προβλήματα ως προς την επάρκεια τους. Απλά το ενεργειακό κόστος είναι τέτοιο, που... επιτρέπει μόνο την παραγωγή πανάκριβων αγαθών.
Τα πανηγύρια του Άδωνι
Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, υπάρχουν κάποιες θετικές ειδήσεις για γεγονότα που συνέβησαν, τα οποία τροφοδοτούν τις προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια. Τηρουμένων των αναλογιών, βεβαίως, βεβαίως!
Χθες η Eurobank δημοσιοποίησε την εβδομαδιαία έκθεση της σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου αναφέρεται στο ρεκόρ των ξένων άμεσων επενδύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα το 2021. Η κυβέρνηση και ιδίως ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, καθώς η περυσινή χρονιά ήταν... λίρα εκατό, με άξονα τις επενδύσεις που έγιναν στα ακίνητα. Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσιολογική, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη, αν και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων του πολέμου, θα υπάρξουν σίγουρα κάποια μπρος-πίσω. Σε τρέχουσες τιμές πέρυσι είχαμε επενδύσεις 4,8 δισ. ευρώ ή 2,7% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας. Προ πανδημίας, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν στο 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ καλύτερα ας μην κάνουμε συγκρίσεις για το τι συνέβαινε την περίοδο 2015-2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θα έχουμε μαντήλι να κλάψουμε.
Μας παρηγορεί το γεγονός ότι είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε σχέση με την Ιταλία (1,6%), Γερμανία (1,7%), Ισπανία (1,8%) και Γαλλία (2,1%). Από τα 4,8 δισ. ευρώ των περυσινών ξένων άμεσων επενδύσεων, τα 1,94 δισ. ευρώ αφορούσαν στη διαχείριση και τις τοποθετήσεις στην ακίνητη περιουσία, 710 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες, 571 εκατ. στις τράπεζες και στις ασφάλειες, 521 εκατ. στη μεταποίηση και τα υπόλοιπα σε εμπόριο, παροχή ενέργειας, μεταφορές, ενημέρωση, επικοινωνία κλπ.
Από πού ήρθαν τα λεφτά; Από Λουξεμβούργο 919 εκατ. ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο 571 εκατ., Ελβετία 460 εκατ., Ηνωμένες Πολιτείες 413 εκατ., Γερμανία 412 εκατ., Κύπρος 318 εκατ., Γαλλία 229 εκατ., Χονγκ Κονγκ 211 εκατ., Ολλανδία 173 εκατ., Ιρλανδία 109 εκατ., Ισπανία 87 εκατ. και Ιταλία 81 εκατ. ευρώ. Δεν βλέπουμε στη λίστα τη Ρωσία, η οποία εντάσσεται στα... ψιλά που μας ήρθαν από άλλες χώρες του πλανήτη. Δικαιολογημένα πανηγυρίζει ο Άδωνις για όλα τα παραπάνω...
Τα καλά νέα από τη Moody's
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης μπήκε και αυτός στη λίστα των ξένων... θαυμαστών της ελληνικής οικονομίας και κυρίως των ελληνικών τραπεζών. Προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, εκτός και αν γίνει... πυρηνικός πόλεμος.
Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Ba3 από Β2, την Alpha Bank σε Β1 από Β2 και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β2 από Β3. Παράλληλα, αναβάθμισε και την Attica Bank σε Caa2 από Caa3. Επιπλέον, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Attica Bank, λόγω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ λαμβάνεται υπόψιν ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στον βασικό πυλώνα της οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό. Πάντα τέτοια...
Η πρωτιά της Εθνικής Τράπεζας
Η Εθνική γίνεται η πρώτη τράπεζα στη χρηματοδότηση της χώρας μέσω διοχέτευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και του προγράμματος "Εθνική 2.0", θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας "Ελληνικοί Λευκόλιθοι".
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 4,85 εκατ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ και 2,91 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η εταιρεία με τα κεφάλαια αυτά θα επενδύσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με σκοπό τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο πράσινης οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων.
Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων, μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευτεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 1 MW στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Χαλκιδική με σκοπό το συμψηφισμό της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering).
Mega project του Μυτιληναίου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μία ακόμη είδηση-έκπληξη "έσκασε" χθες από τον Μυτιληναίο, ο οποίος αναλαμβάνει την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο και ισχύ 299 μεγαβάτ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα είναι ότι η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο! Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι, ενώ ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F. Και οι 3 μονάδες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024.
Ο Όμιλος Drax ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή βιώσιμης βιομάζας και την πώληση ηλεκτρικής ενέργεια τοποθεσίες στην Αγγλία και τη Σκωτία. Η εταιρεία λειτουργεί επίσης μια παγκόσμια επιχείρηση πς από ανανεώσιμες πηγές σε επιχειρήσεις. Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής βιώσιμης βιομάζας, υδροηλεκτρικών και αντληθέντων υδροηλεκτρικών αποθηκευτικών στοιχείων σε αρκετέςρομήθειας βιοενέργειας με εγκαταστάσεις παραγωγής σε 17 εργοστάσια και εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, παράγοντας πέλλετ συμπιεσμένου ξύλου για δική της χρήση και για πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία. Με βάση τα προαναφερόμενα, γίνεται αντιληπτό γιατί και πόσο σπουδαίο είναι το deal του ελληνικού ομίλου στου Ηνωμένο Βασίλειο.