Ο Ερντογάν έστησε χθες ένα ακόμη σόου με το ερευνητικό σκάφος Αμπτουλχαμίντ Χαν και ο Ακάρ θεωρεί ότι το Καστελόριζο... ανήκει στην Τουρκία (προφανώς αφού... κατακτηθεί), καθώς απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές! Και τα Φώκλαντ σύντροφε απείχαν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά ήταν βρετανικό έδαφος και όταν χρειάστηκε η Θάτσερ να το υπερασπιστεί, προχώρησε σε πολεμική εμπλοκή με την Αργεντινή...
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο τύπος που κυβερνά τη γειτονική χώρα και τον οποίο θαυμάζουν πολλά ημεδαπά στοιχεία και... στοιχειά, τα παίζει όλα για όλα, όσο βλέπει ότι πλησιάζουν οι εκλογές του Ιουνίου και κατά τα φαινόμενα, θα πληρώσει ακριβά την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, της οποίας όμως, ήταν ο αναμορφωτής. Μέχρι να φύγει όμως, θα εξακολουθήσει να αποτελεί έναν επικίνδυνο όσο και απελπισμένο "παίκτη" σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που μεταβάλλεται καθημερινά και κρύβει συνεχώς νέους κινδύνους. Η Ελλάδα, με τις εύστοχες κινήσεις της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει συμμαχίες και οι βόλτες των ερευνητικών σκαφών του Ερντογάν, θα (πρέπει να) περιοριστούν εντός των χωρικών υδάτων της χώρας του. Πιθανόν να έχει αντιληφθεί ότι δεν τον παίρνει να κάνει μαγκιές, τύπου Πούτιν.
Το χθεσνό σόου του Ερντο-Χαν εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς η πορεία του ερευνητικού σκάφους Αμπτουλχαμίντ Χαν, προκάλεσε την αντίδραση των θεωρητικών της "Γαλάζιας Πατρίδας", οι οποίοι τον κατηγόρησαν για δειλία και κοροϊδία. Εν ολίγοις του είπαν ότι είναι... κότα! Ο Ερνογάν πήγε να το παίξει... ανακατωσούρας και νταής, υποσχόμενος ότι το σκάφος θα... εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ή της Κύπρου και μάλλον, πήρε το μήνυμα από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Είναι προφανές ότι δεν τον παίρνει να κάνει τη.... στραβή, καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, μπροστά σε έναν νέο Πούτιν! Γιατί ο Ερντογάν είναι ένας ιδιαιτέρως σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της αποσταθεροποίησης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία...
Η Δύση είναι πλέον πιο υποψιασμένη με την Τουρκία, όσο και αν ο ρόλος της φαίνεται εσχάτως, ελαφρώς πιο αναβαθμισμένος, λόγω της μεσολάβησης για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, ίσως έχει πάρει και λίγο... παραπάνω θάρρος, βλέποντας ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες παρακάμπτουν τις κυρώσεις και αποκτούν τουρκική βίζα, αγοράζοντας ακίνητα άνω των 480.000 δολαρίων.. Πιστεύει ότι αντλεί δύναμη και πολύτιμη ρευστότητα από τα ρωσικά κεφάλαια σκοτεινών ολιγαρχών και αμφιλεγόμενων προσώπων που μεγαλούργησαν επί Πούτιν, ακόμη και με όρους... μαφίας.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι βλέποντας ότι το πετρέλαιο τους δεν... φτουράει πλέον στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες αγορές, έχουν ρίξει το βάρος τους στην αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, οι οικονομίες αυτές, δεν μπορεί να είναι επί μακρόν διατεθειμένες να ψωνίζουν πετρέλαιο σε τόσο υψηλές τιμές. Οι χαμηλότερες τιμές του "μαύρου χρυσού" ίσως να βολεύουν τον Πούτιν ώστε να αυξήσει τις ποσότητες που εξάγει στις δύο αυτές χώρες, αλλά ταυτόχρονα βολεύουν και την Ευρώπη. Επιπλέον, οι φόβοι για ύφεση και διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, διατηρούν το πετρέλαιο σε... λογικές τιμές, μετά την τελευταία μεγάλη υποχώρηση, κάτι που διαπιστώνουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα στα πρατήρια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ευρώπη, οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αποφύγει τις όποιες νέες παγίδες θα αποπειραθεί να στήσει ο Πούτιν και οι δορυφόροι του. Πάντως, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να μετράνε τις πληγές τους στην οικονομία, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το κόστος για την οικονομία τους έχει φτάσει πλέον τα 250 δισ. ευρώ, ενώ ο χειμώνας είναι κοντά. Το θετικό με το φυσικό αέριο είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εξοικονόμησης, οι τιμές του πέφτουν έστω και με βραδείς ρυθμούς, ενώ οι χώροι αποθήκευσης του καυσίμου έχουν πληρότητα κοντά στο 75%, η οποία θεωρείται επαρκής για να αντιμετωπιστεί ένα... σοκ μέσα στο καταχείμωνο.
Οι αγορές από την άλλη, παρακολουθώντας τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με φόντο τη Ρωσία, την Κίνα, την έκρηξη του πληθωρισμού και τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων, δίνουν... μπόνους στον χρυσό, ο οποίος, συνεχίζει να ενισχύεται για έκτη συνεχή εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια εμφανίστηκαν χθες και πάλι μουδιασμένα, καθώς σε λίγες ημέρες θα επιστρέψει κάθε κατεργάρης στον πάγκο τους, μετά τη θερινή ραστώνη. Μένει να δούμε, μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες, ποιες θα είναι οι εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν την τιμολόγηση των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων από τους επενδυτές.
Εγχώριο ενεργειακό μπέρδεμα
Ο ενεργειακός Αρμαγεδδών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλεί ένα ντόμινο εξελίξεων και στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Αν λάβουμε υπόψιν τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιου Δαγούμα, μέσω επιστολής προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλλον μπορεί να συμβούν εκπλήξεις σοκ και πολλά... απρόοπτα. Η ενεργειακή αγορά αντιμετωπίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς και μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Δαγούμας "η εύθραυστη αγορά ρεύματος είναι έτοιμη να τιναχθεί στον αέρα από την «ωρολογιακή βόμβα» που πυροδότησαν η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση".
Η ΡΑΕ, ως ρυθμιστής του εγχώριου ενεργειακού τοπίου, ζητεί την άμεση ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να υπάρξει ακόμη και μπλακ-άουτ! Η χρηματοοικονομική διάρθρωση κάποιων εταιρειών κρέμεται σε μια... κλωστή, Βέβαια, πολλοί έχουν μιλήσει για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος του τοπίου, έτσι ώστε να μείνουν οι υγιείς εταιρείες του κλάδου, ωστόσο, κάτι τέτοιο σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μπορεί να μεταβάλλει εντυπωσιακά τον χαρακτήρα της αγοράς, η οποία από ανταγωνιστική, μπορεί να μετατραπεί σε ολιγοπωλιακή ή μονοπωλιακή.
Πάντως, οι καθετοποιημένοι όμιλοι, δηλαδή η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Protergia της Mytilineos, η Elpedison των Edison και ΕΛΠΕ και η NRG της Motor Oil, καθώς και όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά φυσικού αερίου, έχουν ισχυρή ρευστότητα και μπορούν να αντέξουν άνετα, συμβάλλοντας και στον μετριασμό των επιπτώσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου όσο είχε υπολογίσει ο... Τσίπρας, τα υπερ-έσοδα τους!
Και μετά άντε να φορολογήσει η κυβέρνηση με συντελεστή 90% τα υπερ-έσοδα των εταιρειών, όταν αυτές προσπαθούν να εισπράξουν περίπου 1 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις! Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται συνεχώς. Και μετά να δούμε τις θα φορολογήσει η κυβέρνηση και τι... υπολογισμούς θα κάνει ο... μπακάλης αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλάμε για μεγάλο ενεργειακό μπέρδεμα, δηλαδή για μια "ωρολογιακή βόμβα" σε επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο...