Η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για να πείσει τους πολίτες της να παραδώσουν τον χρυσό που έχουν «κάτω από το στρώμα» στο τελευταίο της σχέδιο για τη στήριξη της αξίας του εθνικού της νομίσματος, της λίρας. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους, η χώρα θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχε απλώς «αγκαλιάσει» το bitcoin.
Οι συμφωνίες με τα διυλιστήρια προστίθενται σε μια συνεργασία με περισσότερα από 30.000 καταστήματα χρυσού, τα οποία ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, είπε ότι θα διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι το 10% του ιδιωτικού χρυσού αξίας 250 δισ. δολαρίων που εκτιμά ότι κατέχουν Τούρκοι θα παραδοθεί ως μέρος του προγράμματος.
Το σχέδιο περιγράφηκε επίσης εν συντομία σε ένα δελτίο τύπου από την τουρκική κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι έχει σκοπό να «υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Σχολιάζοντας το τουρκικό σχέδιο για τη μετατροπή του χρυσού των πολιτών σε λίρες, ο George Kikvadze, συνιδρυτής του παρόχου υποδομής blockchain Bitfury , είπε στο Twitter ότι θα ήταν «πολύ πιο έξυπνο» για την τουρκική κυβέρνηση να υιοθετήσει το bitcoin.
Εάν η Τουρκία είχε αγκαλιάσει το BTC, «οι πολίτες και η Κεντρική Τράπεζα της θα είχαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων τώρα», πρόσθεσε ο Kikvadze.
Ωστόσο, όπως γράφει το cryptonews.com, αν και η κυβέρνηση μπορεί να είναι απρόθυμη στην ιδέα, ο λαός έχει ήδη αγκαλιάσει το bitcoin σε αριθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με αρκετές αναφορές.
Για παράδειγμα, μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal έχουν επανειλημμένα αναφέρει πώς οι Τούρκοι επενδύουν μαζικά σε bitcoin και σταθερά νομίσματα όπως το tether (USDT) για να γλιτώσουν από την υποτίμηση της λίρας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την ίδια εφημερίδα από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, γραφεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων προβάλονται «σε όλη την πόλη».
Τα νέα σχετικά με το τελευταίο σχέδιο της Τουρκίας να ενισχύσει τη λίρα, παίρνοντας τον χρυσό των πολιτών, ακολουθεί μια επίσκεψη του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ , Nayib Bukele στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν τον Ιανουάριο. Πριν από την επίσκεψη, ο Bukele έγραψε στο Twitter : «Καταρχάς, χαιρετισμούς από το Ελ Σαλβαδόρ, τη χώρα του Bitcoin, σε όλη την Τουρκία».
Η επίσκεψη τροφοδότησε ελπίδες σε ορισμένους στην κοινότητα του bitcoin ότι ο Ερντογάν θα εμπνευστεί για να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, να νομιμοποιήσει το bitcoin.
Η προβληματική λίρα και ο λογαριασμός κρυπτονομισμάτων
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση είχε οριστικοποιήσει το πρώτο νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα της χώρας και ότι ήταν έτοιμο να σταλεί στο κοινοβούλιο για επίσημη έγκριση.
Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο εάν ο λογαριασμός είναι στην πραγματικότητα καλά ή κακά νέα για τους χρήστες κρυπτονομισμάτων στη χώρα, δεδομένων των προηγούμενων δηλώσεων του Προέδρου ότι «δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα» και ότι η χώρα βρίσκεται σε « πόλεμο εναντίον τους».
Το νόμισμα της Τουρκίας έχασε το 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ πέρυσι, αλλά σταθεροποιήθηκε φέτος αφού η κυβέρνηση εισήγαγε νέα μέτρα για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος.
Σε σημείωμα αναλυτών της Goldman Sachs , η κίνηση περιγράφεται ως «πολύ σημαντική», αν και εξακολουθεί να είναι «απίθανο να σταθεροποιήσει διαρθρωτικά τον πληθωρισμό ή τη συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε το CNBC .
Και ενώ τα μέτρα φάνηκε να έχουν σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτος στην Τουρκία, φτάνοντας το επιβλητικό 48,7% τον Ιανουάριο.