Τύμπανα πολέμου, προπαγάνδα, και μπόλικο "δούλεμα". την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ προτείνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η Goldman Sachs δηλώνει... ερωτευμένη με τις ελληνικές τράπεζες.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Τα τύμπανα του πολέμου στα ρωσοουκρανικά σύνορα ηχούν ή τουλάχιστον κάποιοι θέλουν να πιστεύουμε ότι είναι έτσι. Πάντως, το Σαββατοκύριακο με τις κλειστές αγορές, προσφέρεται για τον Πούτιν, αν θέλει να κάνει... ντου! Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και χθες είχαμε πάλι το φυσικό αέριο σε νέα ανοδική κίνηση και τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές χρυσού, που αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πολέμου και υψηλού πληθωρισμού. Το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, με τη σφραγίδα του Πούτιν. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός με την απειλή εισβολής σε ξένο έδαφος, έχει βάλει στο στόχαστρο τη Δύση και τις κοινωνίες, θέλοντας να (απο)δείξει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πολλές φορές όμως, τα πράγματα γυρίζουν μπούμερανγκ...
ΔΝΤ: Αυξήστε μισθούς και επιδόματα!
Μαύρες προβλέψεις κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον πληθωρισμό και βλέπει σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ακόμη και το 2023! Πολύ απλά, θα καλλιεργηθούν λιγότερες εκτάσεις και θα υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα πάνε ακόμη υψηλότερα! Και όσοι έχουν κήπο στο χωριό, θα φάνε κάπως φθηνότερα προϊόντα. Για όσους κατοικούν στις πόλεις, μάλλον τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο... ρόδινα. Το ΔΝΤ εμφανίζεται απαισιόδοξο, εκτιμώντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα ιδιότυπο πληθωριστικό σπιράλ, το οποίο διαμορφώνει νέα δεδομένα στη δημοσιονομική πολιτική αλλά και στην πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εν ολίγοις, η άνοδος των τιμών λόγω ελλείψεων και ο παράγων ενέργεια θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια και τα υψηλότερα επιτόκια βάζουν φρένο στην ανάπτυξη. Και τι λέει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων; Κρατηθείτε... Προτείνει στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση μισθών και επιδομάτων! Έλα... ΔΝΤ στον τόπο σου!
Με το δεξί, αλλά...
Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο. Μιλάμε για εντυπωσιακή άνοδο, αλλά όλα αυτά πριν μας προκύψει ο... Πούτιν. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία απογειώθηκε στις 116,8 μονάδες έναντι 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο. Δηλαδή μπήκαμε στη νέα χρονιά με το... δεξί, αλλά τα πράγματα τον Φεβρουάριο, ίσως να μην είναι και τόσο καλά. Πάντως, η Ελληνική Βιομηχανία έχει πάρει μπρος για τα καλά και το 2021 έκλεισε με άνοδο της παραγωγής κατά 8,6%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, το ποσοστό ήταν 2,3%. Ωστόσο, η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής λόγω της ενέργειας είναι κάτι που θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας τους προσεχείς μήνες. Ενδεικτικά, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020. Πάντως, αν ο Τουρισμός και η Βιομηχανία τρέξουν με τους ρυθμού που ακούμε ότι θα τρέξουν και δεν μπλέξουμε σε άσχημες περιπέτειες, η φετινή χρονιά θα είναι μία ακόμη θετική έκπληξη, Ωστόσο, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει...
Goldman Sachs: Λατρεία για τις ελληνικές τράπεζες
Μετά από 15 χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες είναι στα πάνω τους. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης του αμερικανικού οίκου της Goldman Sachs. Ο οίκος αναμένει φέτος μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανάπτυξη των εργασιών λόγω και των περισσότερων δανείων που θα δώσουν οι τράπεζες, ενώ καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ευνοήσει τις τράπεζες, καθώς θα ανεβάσουν το επιτοκιακό περιθώριο. Στην ανάλυση του, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, δεν αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα, αλλά δημοσιοποιεί τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις για τις υπόλοιπες. Δίνει σύσταση αγοράς για τις μετοχές Εurobank και Alpha Bank με τιμές-στόχους τα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ) και 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ) αντίστοιχα, ενώ για την Πειραιώς ανεβάζει ην τιμή στόχο στα 1,70% ευρώ από 1,47 ευρώ πριν.