Είστε καλός άνθρωπος και καλός στη δουλειά σας; Εάν ναι, τότε δεν θα πάρετε εύκολα προαγωγή.
Τουλάχιστον, αυτή είναι η θεωρία που διατύπωσε η δημιουργός lifestyle περιεχομένου Ζακλίν Μόρις, η οποία μέσα από ένα βίντεο στο TikTok που συγκέντρωσε 8,2 εκατομμύρια προβολές, εξηγεί πώς οι καλοί και εργατικοί άνθρωποι βρίσκονται συχνά, σε επαγγελματικό αδιέξοδο.
Το παράδοξο της υπόθεσης
Σύμφωνα με τη Μορίς, η σκληρή δουλειά σε χαμηλότερες θέσεις δεν οδηγεί απαραίτητα σε προαγωγή. «Αν είστε υψηλόβαθμο στέλεχος μιας επιχείρησης, δεν χρειάζεται να είστε ευχάριστοι συνεργάτες ή καλοί στη δουλειά σας», ανέφερε. «Αν είστε αντιπρόεδρος ή διευθυντής, μπορεί να είστε, είτε πολύ καλοί στη δουλειά σας, είτε πολύ καλοί συνεργάτες. Όμως, δεν χρειάζεται να είστε και τα δύο. Μερικές φορές, μάλιστα, κάποιοι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο»,
Αυτή η άποψη βρίσκει σύμφωνο τον Πολ Μπράμσον, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας The Paul Bramson Companies. Όπως δηλώνει, οι ικανοί και συμπαθείς εργαζόμενοι συχνά βρίσκουν εμπόδια στην πορεία τους προς την κορυφή, καθώς η ανάγκη να είναι αρεστοί εκλαμβάνεται συχνά, ως αδυναμία ή ανικανότητα λήψης δύσκολων αποφάσεων.
Στο μεταξύ, έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Notre Dame, το πανεπιστήμιο Cornell και το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο υποστηρίζει πως οι δύσκολοι χαρακτήρες στον εργασιακό χώρο βρίσκουν τον τρόπο και αμείβονται περισσότερο. Παρόλα αυτά, η έρευνα του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι οι εγωιστές και χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να προοδεύσουν από τους ευγενείς συναδέλφους τους. Ο Κάμερον Άντερσον, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υποστηρίζει, ότι, τόσο η κυριαρχία, όσο και η καλοσύνη μπορούν να συμβάλλουν στην επαγγελματική ανέλιξη.
Παρόλα αυτά, η Καρολίνα Κάρο, προπονήτρια ηγεσίας, πιστεύει ότι οι καιροί αλλάζουν. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για ηγέτες που μπορούν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις με διακριτικότητα και συμπόνια. Επενδύουν στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων που προάγουν τη δέσμευση και την ενδυνάμωση των εργαζομένων.
Η αντίληψη, ότι η καλοσύνη και η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβονται στον εργασιακό χώρο μπορεί να φαίνεται κυνική, αλλά υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες και ερευνητικά δεδομένα που την υποστηρίζουν. Ενώ η εταιρική κουλτούρα και η στρατηγική ηγεσίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, οι οργανισμοί που επενδύουν σε ηγέτες με ενσυναίσθηση και ηθικές αξίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ευημερήσουν μακροπρόθεσμα.