Αγώνα δρόμου για την διάσωση θέσεων εργασίας και την ανάταξη της γαλλικής οικονομίας δίνει ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζοντας, όπως όλα δείχνουν, το έδαφος για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας στο Ελιζέ.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν οι Γάλλοι κληθούν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, οι κινήσεις του Μακρόν καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το τρίτο μερικό lockdown θα είναι καθοριστικές τόσο για το πολιτικό μέλλον του ίδιου όσο και της Γαλλίας, που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη και τον όγδοο υψηλότερο αριθμό θυμάτων από την πανδημία με πάνω από 106.000 θανάτους.
Η στρατηγική του Μακρόν για την έξοδο της Γαλλίας από το lockdown
Η στρατηγική που παρουσίασε ο Μακρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας προ ημερών προβλέπει την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν ο μισός πληθυσμός της χώρας αναμένεται να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19. Με έως και τρία εκατ. Γάλλους να εμβολιάζονται κάθε εβδομάδα, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφετεριών καθώς και μουσείων και «μη ουσιωδών» επιχειρήσεων στις 19 Μαϊου.
Ο ίδιος ο Μακρόν είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί το καλοκαίρι διάφορες περιοχές της Γαλλίας «για να νιώσει τον παλμό της χώρας» και να διαβουλευτεί με τους πολίτες για το πως η χώρα θα γυρίσει σελίδα. «Κανένα ατομικό πεπρωμένο δεν αξίζει χωρίς ένα συλλογικό πρότζεκτ», τόνισε στην τελευταία ένδειξη ότι ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Προς το παρόν όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κονταροχτυπηθεί και πάλι, όπως προ τετραετίας, με την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα τη νικήσει γι’ άλλη μια φορά, αν και με μικρότερη διαφορά.
Ο 43χρονος Μακρόν υπογραμμίζει όπου βρεθεί ότι οι πολιτικές του ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά ρήγματα Αριστεράς-Δεξιάς και παραμένει προσηλωμένος στο στόχο που είχε θέσει στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία να κάνει πιο ανταγωνιστική τη γαλλική οικονομία διατηρώντας ανέπαφο το σύστημα πρόνοιας. Στην κυβέρνησή του μετέχουν και σημαίνοντα στελέχη που ανήκαν στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.
Επιχείρηση γοητείας του Μακρόν στους μετριοπαθείς δεξιούς και αριστερούς ψηφοφόρους
Συμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, Λυκ Ρουμπάν, ο άμεσος στόχος του Μακρόν είναι να δείξει ότι παραμένει σε θέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματός του που διέκοψε η υγειονονομική κρίση. Ενώ οι τελευταίες του κινήσεις δείχνουν ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της δεξιάς και της αριστεράς, που τον είχαν βοηθήσει να νικήσει στις προηγούμενες εκλογές.
Ο Μακρόν «υπονομεύει το πεδίο δράσης των Les Republicains ενισχύοντας τους νόμους για την ασφάλεια, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των Γάλλων από την τρομοκρατίας, αυξάνοντας τον αριθμό των αστυνομικών και των δικαστών, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας σε αστικές περιοχές», λέει ο Ρουμπάν στο Associated Press, σημειώνοντας ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και άλλων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και είναι σημαντικά για τη γαλλική αριστερά. Τον περασμένο μήνα ο Μακρόν αποφάσισε να κλείσει την ελιτίστικη «σχολή της εξουσίας», την ΕΝΑ - κοιτίδα εκπαίδευσης υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους και τεσσάρων Γάλλων προέδρων -, ενώ στη συνέντευξή του στις γαλλικές εφημερίδας έπλεξε το εγκώμιο του συστήματος επιδότησης των χαμηλόμισθων, που έχουν λάβει από το 2019 έως και 100 ευρώ μηνιαίως.
Η αποκατάσταση του ίματζ του Μακρόν
Η δημόσια εικόνα του Γάλλου προέδρου φαίνεται ότι έχει εν μέρει αποκατασταθεί μετά τη σφοδρή κριτική που δεχόταν στην κορύφωση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, όταν τον κατηγορούσαν ως «πρόεδρο των πλουσίων», αποστασιοποιημένο από τα προβλήματα του μέσου πολίτη. Η δημοτικότητα του Μακρόν τους τελευταίους μήνες κυμαίνεται σταθερά μεταξύ του 30% και του 46% - υψηλότερα απ’ ό,τι οι προκάτοχοί του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, μετά από τέσσερα χρόνια στο Ελυζέ. Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP, η υποστήριξη προς τον Μακρόν φαίνεται «πολύ συμπαγής» με τις σφυμομετρήσεις να καταγράφουν την ικανοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού εκείνων που τον ψήφισαν το 2017 για τις πολιτικές του και το 30%-505 των ψηφοφόρων των παραδοσιακών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιος ισχυρός αντίπαλος του Μακρόν από τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς, αλλά όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο δρόμος μέχρι τις κάλπες είναι ακόμη μακρύς και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε, όπως είχε αποδείξει και ο ίδιος ο Μακρόν προ τετραετίας, όταν από αουτσάιντερ κατέκτησε μέσα σε μόλις ένα τετράμηνο την προεδρία.