Στην πρώτη θέση του δείκτη Bloomberg Billionaires Index βρέθηκε ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό, που είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Έλον Μασκ.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι 73 ετών, δεν κάνει συχνά δημόσιες εμφανίσεις, δεν «τιτιβίζει», δεν διαθέτει πιθανόν καν λογαριασμό στο twitter, όμως βρίσκεται πίσω από τον πανίσχυρο όμιλο πολυτελών ειδών LVMH, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις τσάντες Louis Vuitton, τη σαμπάνια Moët & Chandon, τις Dom Perignon, την Christian Dior και την Tiffany & Co.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο όμιλος LVMH με έδρα το Παρίσι παρέχει ευκαιρίες σε σχεδιαστές που θέλουν να κάνουν όνομα, όπως ο Marc Jacobs, η Phoebe Philo, που έχει αποχωρήσει από τη Celine και η επιστροφή της οποίας αναμένεται από τους φανατικούς της μόδας,
Η περιουσία του Αρνό δέχθηκε πλήγμα από την πτώση των αγορών και μειώθηκε κατά περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ωστόσο, η κατάστασή ήταν καλύτερη γι’ αυτόν από τους δισεκατομμυριούχους του κλάδου τεχνολογίας, οι οποίοι ήταν «ανταγωνιστές του στη λίστα, καθώς η ζήτηση, μετά και την υποχώρηση της κρίσης της πανδημίας, παρέμεινε ισχυρή για προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Η LVMH με έδρα το Παρίσι πραγματοποίησε πωλήσεις 64 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σε μια απότομη ανάκαμψη από την περίοδο της πανδημίας το 2020. Ο Αρνό και η οικογένειά του κατέχουν περίπου το 48% των μετοχών της εταιρείας, με το 64% των δικαιωμάτων ψήφου.
Ποιος είναι ο Μπερνάρ Αρνό
Ο Αρνό γεννήθηκε στο Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία το 1949. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο και εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Ferret Savinel, με επίκεντρο τις βιομηχανικές κατασκευές. Μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1981 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανάπτυξη ακινήτων.
Η επιστροφή του στη Γαλλία έγινε το 1984 και ασχολήθηκε με τα είδη πολυτελείας. Ανέλαβε την Boussac Saint-Freres, τον χρεοκοπημένο όμιλο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που είχε ένα διαμάντι: τον οίκο Christian Dior. Αρχικά απέκλεισε τις περισσότερες από τις άλλες επιχειρήσεις της εταιρείας και χρησιμοποίησε τα απροσδόκητα κέρδη για να αγοράσει ένα μερίδιο ελέγχου της LVMH, της οποίας οι δύο κύριες εταιρείες, η Louis Vuitton και η Moet Hennessy, είχαν συγχωνευθεί το 1987.
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μετέτρεψε την LVMH σε ένα μεγαθήριο πολυτελείας που πουλούσε σαμπάνια, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, μόδα, δερμάτινα είδη, ρολόγια, κοσμήματα, διαμονές σε ξενοδοχεία, αρώματα και καλλυντικά μέσα από περισσότερα από 5.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Κατάλαβε γρήγορα ότι η Κίνα θα γινόταν μια βασική αγορά, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Louis Vuitton στο Πεκίνο το 1992. Η LVMH, με χρηματιστηριακή αξία 365,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, νωρίτερα φέτος ήρε το όριο ηλικίας του διευθύνοντος συμβούλου της, που θα επέτρεπε στον Αρνό να παραμείνει στο τιμόνι το αργότερο έως τα 80 έτη. Ο ίδιος επιθυμεί να είναι επικεφαλής για περισσότερο.