Σε αναπροσαρμογή αναμένεται να οδεύσει ο προγραμματισμός της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας λόγω των εθνικών εκλογών την Άνοιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της κυβέρνησης με γνώση των ρυθμών υλοποίησης του εν λόγω μέτρου ο οποίος προβλέπεται στον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη (2020) αναφέρουν πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας προφανώς λόγω των επικείμενων εκλογών μπορεί να εφαρμοστεί τον Ιούνιο στις τέως ΔΕΚΟ και τις βιομηχανίες και όχι το Μάιο, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, αναφέρει το capital.gr.
Σημειώνεται πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας από πέρσι το καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετς με πάνω από 250 άτομα προσωπικά, ενώ από τα μέσα του τρέχοντος μήνα εφαρμόζεται στις εταιρείες σεκιούριτι και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Εξάλλου, έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο του 2022, η απογραφή όλων των μισθωτών της χώρας στον ιδιωτικό τομέα στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη ΙΙ”, κάτι που αποτελεί το τεχνικό υπόβαθρο για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους, ανεξαιρέτως, τους κλάδους της οικονομίας.
Όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς "σκανάρουν" την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη”. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας, η καταγραφή των υπερωριών, η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: "Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας και στέλνει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρώτα απ’ όλα γιατί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας διασφαλίζουμε ότι γίνεται σεβαστό το ωράριο του εργαζομένου και ότι πληρώνονται οι υπερωρίες του, με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο. Και από την άλλη, γιατί κατοχυρώνεται ένας δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Θα στηρίξουμε λοιπόν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ξεκινήσαμε από τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Τώρα προχωρούμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security και ακολουθούν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Διότι, με την εφαρμογή αυτού του νέου εργαλείου αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα. Και με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας υπάρχει μεγαλύτερη ασφαλιστική ύλη. Έχοντας λοιπόν μεγαλύτερη ασφαλιστική ύλη μπορεί κανείς να μειώσει με έναν υγιή τρόπο τις ασφαλιστικές εισφορές".
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, κο Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρει πως "ενόψει της επέκτασης εφαρμογής του μέτρου είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η προηγηθείσα εμπειρία από την πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας και το κυριότερο: να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου και των ενδιαφερομένων μερών (εκπροσώπων των εργαζομένων – εργοδοτών), προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων κάθε κλάδου και συνακόλουθα της παροχής εργασίας σ αυτές.
Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, προσαρμογές σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες κατά την εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όσο και τη φύση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κάθε κλάδου. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι κρίσιμη, αφού μόνο μέσω αυτής μπορεί να συγκεκριμενοποιηθούν οι επιμέρους ρυθμίσεις και να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων , ώστε το μέτρο να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο σκοπό του και να είναι αμοιβαία επωφελές για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η διαβούλευση είναι, επιπλέον, αναγκαία και για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών υπονόμευσης του μέτρου, που έχουν διαπιστωθεί από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του”.