Ο Mario Draghi μπορεί να κατάφερε να σώσει το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά έχασε από τα πολιτικά κόμματα της ίδιας του της χώρας, τη στιγμή που η νομισματική ένωση αντιμετωπίζει μία «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων οφειλόμενη στον πληθωρισμό, τις τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραιτήθηκε το πρωί της Πέμπτης μετά από την απόσυρση των τριών συμμαχικών κομμάτων από την κυβέρνηση συνεργασίας του.
Η χρονική στιγμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η παραίτησή του λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., ενώ η Ευρωζώνη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που δημιουργήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πανδημία. Σημειωτέον πως τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές κατέγραψαν πτώση μετά από την ανακοίνωση παραίτησης του Ιταλού πολιτικού.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του τεχνοκράτη πολιτικού η Ιταλία εισήλθε σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με σωστό και οργανωμένο τρόπο. Η οικονομία της χώρας κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε αυτόν των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οικονομιών το δεύτερο τρίμηνο.
Η ανάκαμψη αυτή τώρα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια, μετά από την πρώτη «αποστασία» του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το οποίο απέσυρε τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας στις 14 Ιουλίου. Μία εβδομάδα αργότερα, μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, ο Draghi δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πολιτική δύναμη που χρειαζόταν για να συνεχίσει τη θητεία του.
«Η οικονομία έχει βελτιωθεί, αλλά δε θα πρέπει να επαναπαυτούμε», τόνισε ο Draghi, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που «πολιορκεί» την Ευρώπη.
Αν και τεχνοκράτης, ο Draghi έχει εξαιρετικές ικανότητες ως πολιτικός, ενώ είναι ειδικός στην πλοήγηση του κυκεώνα της ιταλικής πολιτικής, έχοντας θητεύσει ως ΥΠΟΙΚ της χώρας και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας πριν αναλάβει καθήκοντα στην ΕΚΤ.
«Ο Draghi προσπαθούσε πυρετωδώς να επιδιορθώσει την Ιταλία βήμα-βήμα και πολλές από τις πολιτικές του προσεγγίσεις είναι σωστές. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε αρκετό χρόνο να το κάνει, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως η παραγωγικότητα παραμένουν. Χρειαζόμαστε περισσότερες, μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Rosamaria Bitetti, οικονομολόγος και λέκτορας του πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης.
Μιλώντας ενώπιον της ιταλικής Βουλής πριν την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης, ο Draghi, φανερά συγκινημένος, υπογράμμισε πως «μερικές φορές, ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά».