Τον οδικό χάρτη για μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των Eκλογών έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Με αυτόν άλλωστε, θα αποφευχθεί κατά την Χαριλάου Τρικούπη η αστάθεια στην χώρα, ενώ οι πολίτες θα ξέρουν από πριν τι θα κληθεί να υλοποιήσει η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση.
Γράφει η Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη πια για προγραμματικές συνεργασίες στη νέα εποχή. Όσο για τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις συγκλίσεις, εφόσον αυτές υπάρξουν, θα είναι υψηλού κύρους, όπως είπε, και θα μπορούν να εκφράσουν τέτοιου είδους αλλαγές. Για πρώτη φορά, δε, ακούστηκε από το δικό του στόμα ότι «υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί», άρα και ο ίδιος, πράγμα που πήγε ένα βήμα παραπέρα μάλιστα, αναφερόμενος σε συγκυβερνήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.
Επιμένοντας δε, ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει και απορρίπτοντάς τους ως ‘κακούς κυβερνήτες’, την ώρα που άπαντες τον πιέζουν να προσδιορίσει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό σε περίπτωση συμμετοχής του σε συγκυβέρνηση, η δήλωσή του αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι δεν θα διορίσει εκείνος κάποιον πρωθυπουργό και πάντως σίγουρα όχι από το …παράθυρο, όπως κατηγορείται, αφού παγκοσμίως στις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι μετέχοντες σε αυτές είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής και πάντως συμφωνημένα μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, την επαύριο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας Εθνικών Εκλογών, επιμένουν να θέτουν ως προϋπόθεση να πάρουν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν με άλλα κόμματα το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας επί συγκεκριμένων συγκλίσεων σε προγραμματική βάση. Εφόσον και μόνο εφόσον, όπως λένε, προκύψουν όλα αυτά ως συνθήκη, τότε ακολουθεί η συζήτηση επί των προσώπων. Και σε αυτήν, επιμένουν ότι δεν χωράνε πρόσωπα που «τα τελευταία οκτώμισι χρόνια έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο δημόσιο συμφέρον».
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως άφθαρτος πολιτικός αφού δεν έχει κληθεί ως τώρα να κυβερνήσει, προβάλλουν ως θεματοφύλακες και εγγυητές του δημοσίου συμφέροντος, όπως άλλωστε και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Κάτι που τους έδωσε το δικαίωμα να κάνουν η στάση τους σε κορυφαία ζητήματα της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδους, όπως λόγου χάρη η υπόθεση των υποκλοπών που ενώ έθιγε και προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, αντιμετωπίστηκε εξ αρχής θεσμικά και πάντα ως ζήτημα Δημοκρατίας, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου θεωρούν πως με τον νηφάλιο λόγο τους -και σε αντίθεση με τους βασικούς πολιτικούς τους αντιπάλους- έδειξαν αν μη τι άλλο τον δέοντα σεβασμό στις τραγικές οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, αλλά και σε όλους εκείνους που παλεύουν με τις μνήμες των όσων έζησαν, πολλών εξ αυτών δε και με την προσπάθεια της σωματικής -πέραν της ψυχικής- τους αποκατάστασης.
Για την Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, υπήρξε μία τομή, που απογύμνωσε μεταξύ άλλων το δήθεν επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια ήταν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που ανέδειξε στη Βουλή όσα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ…