Εγκληματίας (οικονομικού) πολέμου...
Ο Πούτιν έχει αποφασίσει να χτυπήσει στο... ψαχνό και να ισοπεδώσει την Ουκρανία. Έχει επιτύχει εν μέρει τον στόχο του, καθώς 1 στους 4 Ουκρανούς έχει εγκαταλείψει την εστία του και 1 στους 10 τη χώρα. Και το δράμα δεν πρόκειται να σταματήσει.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο παρανοϊκός... Χίτλερ του 21ου αιώνα είναι εδώ για να οδηγήσει τον κόσμο στην αβεβαιότητα, ενώ ο ίδιος παίζει το... κεφάλι του και το αύριο της χώρας του. Είναι εγκληματίας πολέμου, που εκτός της φυσικής μορφής, ενσωματώνει πλέον και τον υψηλό οικονομικό κίνδυνο. Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, η οποία ανθίσταται σθεναρά και έτσι "αγοράζει" χρόνο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με πιο καίρια πλήγματα τον εισβολέα. Έχουν χαθεί χιλιάδες ψυχές και από τις δύο πλευρές, αλλά το δράμα είναι ξεκάθαρα στο μέρος του επιτιθέμενου. Η προσφυγική κρίση θα αλλάξει θεαματικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, οι πολιτικές όλων αναπροσαρμόζονται, η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης είναι το μείζον και όλοι κάνουν τον σταυρό τους για να μην αρχίσει και διατροφική κρίση. Στη Ρωσία είναι φανερές οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, αλλά σιγά σιγά και η Δύση θα αντιληφθεί ότι η κοινωνία της υπερ-αφθονίας και της ακατάπαυστης παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, θα δοκιμαστεί σε κάποιο βαθμό.
Οι ΗΠΑ δίνουν τον τόνο...
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας βλέποντας το... θηρίο του πληθωρισμού, εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική αναλόγως. Δεν θα διστάσει, όπως δήλωσε χθες, να προχωρήσει και σε αυξήσεις-μονοκοπανιά κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Η έκρηξη του πληθωρισμού δεν μαζεύεται χωρίς αύξηση των επιτοκίων και σε αυτόν τον καμβά θα κινηθούν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Ο περιορισμός της ζήτησης είναι το πρώτο αντίδοτο για να συγκρατηθούν οι τιμές, αλλά από την άλλη πλευρά, η άνοδος του κόστους δανεισμού, σίγουρα δεν μπορεί να είναι ένα καλό νέο για το δημόσιο χρέος όλων των χωρών και κυρίως αυτών που έχουν μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή σαν την... αφεντιά μας.
Το κρίσιμο διάστημα
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία 24ωρα αποτελεί ένα κακό νέο για την παγκόσμια οικονομία. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και στην Ελλάδα σημαντικές μειώσεις των τιμών των καυσίμων, ωστόσο, οι νέες παραγγελίες θα είναι εμφανώς πιο υψηλά τιμολογημένες. Έτσι, μας έμεινε η χαρά της τιμής των 99 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς τώρα το πετρέλαιο κινείται προς τα 115 δολάρια το βαρέλι. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για τις καλλιέργειες αλλά και για τις βιομηχανίες. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, αν υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών όπου υπάρχει κρύο αυτή τη στιγμή (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα αρχίσει να δημιουργείται μια αίσθηση ότι οι τιμές σε όλα είναι μια "φούσκα", τότε μπορεί να δούμε κάποιες σημαντικές μεταβολές μέσα στον Απρίλιο, οι οποίες θα έχουν συνέχεια και τον Μάιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτα σίγουροι. Όταν οι Αμερικανοί είναι στα πρόθυρα πλήρους διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και η Ευρώπη ετοιμάζεται για να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, τότε, τα πράγματα μάλλον μπορεί να πάρουν ακόμη πιο δυσάρεστη τροπή. Και μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του... ατυχήματος ή η πολύ... κακιά στιγμή του... τρελού, ο οποίος θα αποφασίσει να παίξει τα ρέστα του! Και ό,τι βγει...
Οι τράπεζες δίνουν δάνεια, αλλά...
Η εισβολή του εγκληματία Πούτιν στην Ουκρανία, μεταξύ πολλών άλλων δεινών που έχουν προκληθεί παγκοσμίως, έρχεται να επιδράει αρνητικά και στον τομέα της παροχής δανείων. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο, καθώς δεν ξέρουν τι τους... ξημερώνει. Οι ελληνικές τράπεζες μάλιστα με διαφημίσεις καλούν τους καταναλωτές για να πάρουν στεγαστικό δάνειο, ενώ διαθέτουν και ρευστότητα για επιχειρηματικά δάνεια. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλοί φαίνεται να το μετανιώνουν. Όταν δεν ξέρεις το ύψος του λογαριασμού ρεύματος που θα σου έρθει, όταν βλέπεις τις τιμές των καυσίμων να ίπτανται, όταν βλέπεις την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα να... θερίζει, το τελευταία πράγμα που μπορεί να ενδιαφέρει έναν οικονομικά ενεργό πολίτη είναι το δάνειο για επένδυση. Το πλέον... εκνευριστικό είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά ή και κάτω από το 10% και είναι έτοιμες μετά από 11 χρόνια να πρωταγωνιστήσουν. Αλλά όπως λέει και η γνωστή παροιμία
"τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι, δεν έχουμε κουτάλι"...