Ο πλούτος των νοικοκυριών διεθνώς μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς ο πληθωρισμός και η ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου «έσβησαν» περίπου 11,3 τρισ. δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει ετήσια έκθεση της Credit Suisse που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και αφορά τις εκτιμώμενες περιουσίες 5,4 δισ. ενηλίκων σε όλο τον κόσμο και σε όλο το φάσμα του πλούτου.
Συγκεκριμένα,ο συνολικός καθαρός ιδιωτικός πλούτος σε όλο τον κόσμο μειώθηκε κατά 2,4% σε συνολικά 454,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Credit Suisse. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης έγινε αισθητό στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, τα οποία έχασαν συνολικά 10,9 τρισ. δολάρια.
Δεν υπέστησαν όλες οι χώρες ίδιας έντασης πλήγμα. Παρά τον αντίκτυπο των κυρώσεων, η Ρωσία κατέγραψε μεγάλη αύξηση του πλούτου κατά τη διάρκεια του έτους, προσθέτωντας 56 νέους εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Λατινική Αμερική σημείωσε αύξηση του πλούτου κατά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, η οποία πυροδοτήθηκε από την ανατίμηση του νομίσματος κατά 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η εξέλιξη του πλούτου αποδείχθηκε ανθεκτική κατά την εποχή του COVID-19 και αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ το 2021. Όμως ο πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια και η υποτίμηση των νομισμάτων προκάλεσαν αντιστροφή το 2022», σχολίασε η Nannette Hechler-Fayd’herbe, η παγκόσμια επικεφαλής οικονομικών και έρευνας στην Credit Suisse.
Παράλληλα, μειώθηκε ο αριθμός των εκατομμυριούχων κατά 3,5 εκατομμύρια, και πλέον ανέρχονται σε περίπου 59,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης, μειώθηκε στο 44,5% το μερίδιο του πλουσιότερου 1% του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το 2022 ήταν απλώς μια εξαίρεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 629 τρισ. δολάρια έως το 2027, ή κατά 38%. Αντίστοιχη αύξηση αναμένεται για τον αριθμό των εκατομμυριούχων, που θα μπορούσε να φτάσει τα 86 εκατομμύρια μέχρι το 2027 από περίπου 60 εκατομμύρια το 2022.