Απογοήτευση, φόβος, ανασφάλεια, πληθωρισμός και... ξερό ψωμί!
Χθες η στήλη αναφέρθηκε στο άγριο τζογάρισμα που γίνεται στις αγορές και στα τρελά... σπρωξίματα μετοχών και εμπορευμάτων, με βάση τα... κακά νέα ή τα... καθόλου νέα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ως προάγγελο καλών.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Προχθές τα χρηματιστήρια... πέταγαν και χθες ξαναπροσγειώθηκαν, μέσω... Τουρκίας. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, τελικώς ήταν για... καφέ καθώς ο Ρώσος "γύπας" Σεργκέι Λαβρόφ πήγε στην τουρκική πόλη, απλά για να... ακούσει, ενώ ο Ουκρανός ομόλογος του έφυγε απογοητευμένος. Μέσα σε όλα αυτά... τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την εύνοια της Δύσης, αναδεικνύοντας τον ρόλου του ως... ειρηνοποιού στη διένεξη των δύο χωρών! Ίσως, να αντλεί και δύναμη για να συντηρεί τον αναθεωρητισμό του, σε σχέση με τις διεκδικήσεις του στα... χωράφια μας. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζει ότι όταν θέλεις να τα έχεις με όλους καλά (και με τους Ουκρανούς και με τους Ρώσους και με το ΝΑΤΟ και με τους Ευρωπαίους...), τότε στο τέλος, ίσως κάτι να μην πάει καλά...
Πυρ και αίμα
Αν υπάρχει ένα... καλό νέο είναι ότι το πετρέλαιο (αργό και τύπου Brent) μετά την... πτήση έως τα 140 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Δευτέρα, χθες, κινήθηκε λίγο πάνω από τα 110 δολ. Την ίδια στιγμή, όποιος περνάει έξω από πρατήριο, πρέπει να έχει μαζί του... πιεσόμετρο και... ηρεμιστικά, καθώς οι τιμές αλλάζουν κατ΄ αναλογία όπως αλλάζουν οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό. "Μαζεύτηκε" πολύ και η κατάσταση στο φυσικό αέριο (από τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Δευτέρα, χθες ήταν στα 130 ευρώ!!!), αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια. Όμως, ας μην (ξε)γελιόμαστε. Έχουμε μπει σε ένα... λούκι και δεν ξέρουμε πού θα βγει αυτή η κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι κάθισαν χθες και συζήτησαν για το πώς θα απαλλαγούν ταχύτερα από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, ενώ ο Πούτιν προειδοποιεί (και ορθώς) για σοβαρότατες παρενέργειες στις τιμές των τροφίμων. Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές λιπασμάτων και οσονούπω δεκάδων άλλων προϊόντων, κάτι που είναι αυτονόητο από τη στιγμή που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Το ίδιο και οι Ουκρανοί, οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν με τα προϊόντα που διαθέτουν, καθώς η ρωσική εισβολή, εξελίσσεται σε γενοκτονία. Επιπλέον, έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί Ρώσοι και ο Πούτιν στρέφεται σε Σύριους και Τσετσένους μισθοφόρους. Ο χασάπης Πούτιν, προφανώς ξέρει ποιους να... επιλέξει. Τα... καλύτερα παιδιά! Έχει κάνει την επιλογή του, η οποία αποτελεί έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Ακόμη και αν κερδίσει τον πόλεμο και καταλάβει εδάφη, τα χειρότερα γι αυτόν θα έρθουν μετά. Τόσο από τη συνεχιζόμενη αντίσταση των Ουκρανών, όσο και από την οικονομική ζημία με οσμή χρεοκοπίας. Η απομονωμένη Ρωσία ίσως συνειδητοποιήσει αργά, τι έκανε στις 24 Φεβρουαρίου. Βεβαίως, στη... δημοκρατία του Πούτιν, κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Σε περίπου 2 μήνες που θα αντιληφθούν οι Ρώσοι τι πραγματικά συμβαίνει στην καθημερινότητα τους, μπορεί κάτι να γίνει σε επίπεδο αντίδρασης. Και όχι μόνοι...
Πληθωρισμός... πολέμου και... δραχμής!
Στο 7,9% έκλεισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, στο 7,2% στη χώρα μας! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη παντού, κάτι που φυσικά αναμενόταν αλλά και έχει εγγραφεί στο... παθητικό της Δύσης. Με αφορμή τα στοιχεία για τον εγχώριο πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, πραγματικά μιλάμε για σοκ και δέος, στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ενισχύθηκε κατά 78,5%! Το ρεύμα 74% και το πετρέλαιο θέρμανσης 41%! Ομορφιές! Από κει και πέρα, δεκάδες άλλα προϊόντα αυξήθηκαν με διπλάσιο ποσοστό, αλλά, μάλλον τα... χειρότερα μας επιφυλάσσονται για τους προσεχείς μήνες. Προς το παρόν, μένουμε με τον εφιάλτη για την ένδειξη του μετρητή φυσικού αερίου και του ρεύματος. Συν τον τρόμο στο... πρατήριο. Αν υπήρχαν αυξήσεις μόνο στα τρόφιμα θα τα βολεύαμε. Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου δείχνει ότι έχουμε επιστρέψει στη... δραχμή, καθώς το προηγούμενο υψηλότερο ποσοστό είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1996! Και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ελπίζουμε ότι δεν θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι. Το σίγουρο είναι ότι έρχεται επισιτιστική πίεση και αρκετές χώρες, αλλά και φτωχά κοινωνικά στρώματα, δεν θα αντέξουν. Τα νέα... πολεμικά δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, να μοιάζουν με... πάρτι!
Η ΕΚΤ παρακολουθεί
Χθες είχαμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου συμφωνήθηκε ότι όλες οι προβλέψεις που είχαν εκφραστεί μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, πάνε για τον... κουβά. Τέλος Μαρτίου τελειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορωνοϊού και μπαίνει σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ θα διαθέσει 90 δισ. ευρώ για να στηρίξει την κατάσταση, ενώ κρατάμε τη διαβεβαίωση της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, θα είναι υπό την "ομπρέλα" προστασίας. Τα ελληνικά ομόλογα, σε κάθε περίπτωση θα στηριχθούν, γιατί πολύ απλά οι εταίροι μας έχουν να κάνουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι με τους Τσίπρα-Καμμένο και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Βέβαια, αν δούμε το πράγμα από την... ανάποδη, έτσι όπως κινούμαστε, θα πρέπει να ξεχάσουμε για φέτος την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εκτός και αν γίνει κάποιο... θαύμα και πάνε όλα σύμφωνα με το καλό σενάριο. Και από κει και πέρα, ο Θεός να βάλει το χέρι του...
Πιο δυνατή Eurobank
Μέσα στο πολεμικό σκηνικό και στη... μαυρίλα, αν μη τι άλλο, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο επιχειρείν που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας. Βρισκόμαστε στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2021 και ελπίζουμε ότι θα έχουμε πολλές και σημαντικές εκπλήξεις, πριν αρχίσουμε να μετράμε... απώλειες λόγω της πολεμικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Χθες, η Eurobank ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 424 εκατ. ευρώ και μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,8%! Η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τη δύσκολη συνέχεια που θα υπάρξει στην οικονομία. Και οι δύο επιδόσεις ήταν πάνω από τις προβλέψεις και τις αρχικές προσδοκίες, τόσο της διοίκησης, όσο και των αναλυτών. Τα οργανικά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 900 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία "το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, καθώς το μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί σημείο καμπής, μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ". Αν μη τι άλλο, με τέτοιες επιδόσεις, η Eurobank, έχοντας ως ισχυρό μέτοχο τη Fairfax του Prem Watsa, είναι πολύ καλά πλασαρισμένη, ενόψει πιθανών... θυελλωδών ανέμων.