Σε μεγάλο γρίφο για το αύριο της Ευρώπης εξελίσσεται η Γαλλία, καθώς το αντι-Λεπενικό μέτωπο, μπορεί να οδηγήσει είτε σε νίκη της Μαρί Λεπέν την Κυριακή, είτε σε επικράτηση του Νέου Αριστερού Μετώπου.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η συγκατοίκηση ενός ακροδεξιού με τον Μακρόν θα είναι άκρως προβληματική, προκαλώντας πρόβλημα στην Ευρώπη. Με μια αριστερή κυβέρνηση, απλά τα πράγματα θα είναι προβληματικά. Όμως, φαίνεται ότι ακόμη και αν επικρατήσει η Λεπέν, δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα καλό σενάριο και αποτυπώθηκε χθες στις αγορές. Η Λεπέν δεν πέτυχε κάποια συντριπτική νίκη, κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις της, στις οποίες απλά ανέφερε ότι ηττήθηκε το "Μακρονικό μπλοκ". Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς και δίνει πολλές πιθανότητες για να επικρατήσουν οι αντι-Λεπενικοί. Θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι συγκριτικά πιο ομαλή για τη συμβίωση με τον Μακρόν, παρά αν επικρατήσει ο Μπαρντελά.
Η Γαλλία, αποτελεί αυτή τη στιγμή μια χώρα με υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και αν ο νικητής των εκλογών πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, μάλλον πρέπει να είναι βαθιά νυχτωμένος. Η Λεπέν έχει εκφράσει ακραίες θέσεις, είναι με τον Πούτιν, θέλει τη Γαλλία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικώς δεν φαίνεται να έχει επαφή με την πραγματικότητα. Οι αγορές πιστεύουν ότι ακόμη και αν επικρατήσει δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και έτσι στις εκλογές του 2027, θα φάει τα... μούτρα της. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στην Ευρώπη επικρατεί μια τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων, ενώ η Αριστερά βρίσκεται υπό πίεση ή και... κατεδάφιση.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά όλα θα τα δούμε μετά το αποτέλεσμα του β΄ γύρου την προσεχή Κυριακή. Μια Γαλλία που θα είναι αλλού ο Μακρόν ως πρόεδρος και αλλού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, τότε θα είναι πρόβλημα για όλους. Σε κάθε περίπτωση, το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων και της μεγάλης εικόνας στην Ευρώπη είναι οι αγορές. Από τη χθεσινή τους αντίδραση είδαμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το ακραίο σενάριο. Τα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν, το Χρηματιστήριο του Παρισιού σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη και γενικά το κλίμα στην Ευρώπη ήταν θετικό. Γιατί; Φαίνεται ότι ακόμη και αν κερδίσει η Λεπέν θα είναι αδύναμος ο Μπαρντελά, άρα δεν θα έχει περιθώρια για να μη συμβιβαστεί με αυτά που πρέπει να γίνουν. Αν κερδίσουν το Μέτωπο της Αριστεράς, θα είναι μικρότερο το κακό. Για την ακρίβεια, θα είναι μεγάλο κακό, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το σενάριο Λεπέν-Μπαρντελά. Όμως, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα... ξυπνήσουν την Κυριακή οι Γάλλοι και με ποια διάθεση θα πάνε στην κάλπη.
Την προσεχή Κυριακή το βράδυ θα έχουν λυθεί πολλές απορίες για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, η Γαλλία δεν θα πάψει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό γρίφο της Ευρώπης, επηρεάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις εξελίξεις. Αποτελεί case study για όλα τα πολιτικά συστήματα και τις ηγεσίες στην Ευρώπη. Μπορεί να δούμε αλλαγή πολιτικής από πολλά κόμματα που κυβερνούν, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ας ευχηθούμε ότι η Γαλλία δεν θα αποτελέσει τον συστημικό κίνδυνο που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ούτως ή άλλως ευαίσθητες ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή...
Γιατί μπαίνει και η Νέα Δημοκρατία στην εξίσωση της... ανακατωσούρας και τι μέλλει γενέσθαι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Στην εξίσωση της μετεκλογικής ανακατωσούρας μπήκε από χθες η Νέα Δημοκρατία, με τη δριμεία κριτική Σαμαρά κατά του Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η ομιλία Σαμαρά κινήθηκε σε ένα πλαίσιο ακραιφνώς δεξιό έως ακροδεξιό, καθώς θεωρεί ότι εκεί πρέπει να γείρει η Νέα Δημοκρατία, αν θέλει να συνεχίσει να είναι κυρίαρχη. Η αλήθεια είναι ότι με ένα ποσοστό δεξιών κομμάτων κοντά στο 20%, δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης πρέπει να ζυγίσει καλά το αποτέλεσμα των τελευταίων Ευρωεκλογών. Από την άλλη, ο Κώστας Καραμανλής, εστιάζοντας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μόνο, είναι γνωστό, ότι πολιτεύτηκε με αιχμή το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο. Εμείς απλά να θυμίσουμε, ότι το χειρότερο ποσοστό του Μητσοτάκη και μάλιστα σε Ευρωεκλογές είναι το ίδιο με το καλύτερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας επί Σαμαρά, σε εθνικές εκλογές! Βέβαια, το 2012 ήταν διαφορετικές οι συνθήκες λόγω μνημονίων και θα είναι εκτός πραγματικότητας να αγνοήσουμε τα μηνύματα της κάλπης στη Νέα Δημοκρατία, στις 9 του περασμένου Ιουνίου.
Τα... καμπανάκια καλό είναι να ηχούν, αλλά, δεν αποτελεί και πολύ καλή ιδέα να αρχίσει η αμφισβήτηση του Μητσοτάκη. Πιθανόν, να υπάρχουν κάποιοι... μπροστινοί που κάνουν το παιχνίδι των... πισινών για να κερδίσουν ό,τι μπορούν να κερδίσουν από μια κυβέρνηση, που πληγώθηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές. Οι... παραπονιάρηδες είναι προφανές ότι αν έπαιρναν μια υπουργική θέση θα γίνονταν... αρνάκια. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη" για να μας προκύψουν από το πουθενά διάφοροι πολιτικά ανύπαρκτοι από αντίπαλους χώρους, οι οποίοι θα... καβαλήσουν το καλάμι!
Ο Σαμαράς, πριν πει όσα είπε χθες, θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον Μητσοτάκη και να τα πουν από κοντά. Αν έχει αρνηθεί ο Μητσοτάκης κάτι τέτοιο, τότε πάμε πάσο. Ωστόσο, πρέπει κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Κάποτε για έναν ΕΝΦΙΑ ήρθε ο Τσίπρας. Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν έχουν στο μυαλό τους για ένα τυπικό θέμα που αφορά ελάχιστους, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, να μας προκύψουν κάποια άλλα "φρούτα". Ο Σαμαράς ήταν πολλά χρόνια εκτός ΝΔ, πήρε δύσκολες αποφάσεις όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά από κει και πέρα, πρέπει να μελετήσει σε βάθος τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς πολλοί έχουν εκφράσει ακραίες θέσεις, αλλά έχουν αναγκαστεί και σε άτακτη υποχώρηση...
Ο Μητσοτάκης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και μάλιστα με μεγάλη εσωτερική αξία και ανυπολόγιστη υπερ-αξία σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός τις τελευταίες δεκαετίες, ο οποίος να έχει συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της χώρας και να έχει επιτύχει τόσα πολλά. Στο τέλος της τετραετίας θα γίνει το... ταμείο και θα δούμε. Βέβαια, ο σημερινός πρωθυπουργός οφείλει να λάβει σοβαρά όλα τα νέα δεδομένα και να ακούει τους πάντες. Άλλο να συζητά και να διαφωνεί κάποιος και άλλο να προσπαθεί να περάσει ένα κλίμα αμφισβήτησης, την ίδια στιγμή που στα άλλα κόμματα γίνεται της... ξεμαλλιασμένης αλεπούς το κάγκελο! Γιατί οι πρώην πρωθυπουργοί, πρέπει να βλέπουν πιο μακριά και αφού εντοπίσουν τις αδυναμίες να συστρατεύονται με αυτόν που φέρνει υπεραξίες και όχι να δημιουργούν δυσανάλογα πολλές αμφισβητήσεις, οι οποίες θα φέρουν στο προσκήνιο πολιτικούς "φελλούς" που ονειρεύονται να γίνουν... Ρονάλντο, χωρίς να έχουν ακουμπήσει καν το τόπι! Κυρίως δε, πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας πρώην πρωθυπουργός μπορεί να ασκήσει αυστηρή κριτική, εφόσον έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τα θετικά της κυβέρνησης. Αυτό δεν το έχουμε δει από τον Αντώνη Σαμαρά...
Στον ΣΥΡΙΖΑ, απόψε θα έχουμε τη συνέντευξη του Κασσελάκη στον Alpha και φανταζόμαστε ότι θα ανακοινώσει την υποβολή του πόθεν έσχες του, το οποίο πρέπει να βρίσκεται από τις 23:59:59 της περασμένης Κυριακής 30 Ιουνίου, στα τερματικά του ιστότοπου της αρμόδιας αρχής www.pothen.gr. Όσο για τα υπόλοιπα που εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα! Η παρουσία Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος αποκτά χαρακτηριστικά τοξικότητας, τόσο σε εσωκομματικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Έχει ανοίξει μέτωπο με τον Τσίπρα, του τη... λένε ο Πολάκης και η... Νοτοπούλου, οπότε πρέπει να δει και αυτός πόσο περισσότερο μπορεί να διευκολύνει τον... Μητσοτάκη στα σχέδια του!
Οι "χορηγίες" του Στέφανου Κασσελάκη είναι συνεχείς και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Αν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρέπει να διαγράψει κόσμο και να συμβιβαστεί με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, κατ΄ αρχάς στις δημοσκοπήσεις και τελικά στην κάλπη. Αν παραιτηθεί, μένει να φανεί ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Γιατί ακόμη και αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσοι πιστεύουν ότι με την επιστροφή Τσίπρα, θα πάρει τα πάνω του ο ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνει... κυβέρνηση, καλύτερα να κάνουν ένα κρύο ντους!
Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε λίγο οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους! Δεν είναι κακό βέβαια κάτι τέτοιο, αλλά η εικόνα δεν είναι και τόσο θετική. Όπου ανακατεύονται πολλοί, μάλλον στο τέλος όλα γίνονται... θάλασσα! Εκεί που μέχρι προχθές το βράδυ γνωρίζαμε για τις υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Δούκα, χθες προστέθηκαν οι Κατρίνης και Μιλένα Αποστολάκη! Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρουλάκη και προφανώς θα μετρήσει τις δυνάμεις του στις εσωκομματικές εκλογές, αβαντάροντας όμως τον σημερινό πρόεδρο. Δυνάμεις θέλει να μετρήσει και η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ το "καρφί" του Γερουλάνου ότι είχε παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων μέχρι τη λήξη της θητείας του, πήγαινε στον Δούκα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει... καβαλήσει το καλάμι και κάτι μας λέει ότι θα δοκιμάσει πολλές αρνητικές εκπλήξεις, μέχρι να φτάσει στην κάλπη ως αρχηγός, αν εκλεγεί. Τα πάντα είναι ανοικτά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά, όποιος και να εκλεγεί δεν θα μπορέσει να σταθεί, παρά μόνο εάν ο Μητσοτάκης αρχίσει και αυτός τις... χορηγίες. Γιατί μέχρι σήμερα, έχει πολλούς... χορηγούς, οι οποίοι τον έχουν οδηγήσει στην ισχυρή θέση που κατέχει σήμερα. Ελπίζουμε ότι δεν θα τους... ανταποδώσει αυτή την αβάντα! ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεχίσουν τον "εμφύλιο". Έχουν μπροστά τους πολλούς μήνες για να εμπλακούν σε μεγαλύτερη και πιο σφοδρή εσωστρέφεια, καθώς παρατηρούν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πολιτικό αντίβαρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ο ισχυρός πόλος, όπως ήταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει πιεστεί και να είναι ακατόρθωτη η επιστροφή της στο 41% το 2027, ωστόσο, δεν υπάρχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ξεχωρίσει ως εναλλακτική επιλογή. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει επιβαρυμένο και μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν χειρότερα. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία, θυμίζουν με χρονοκαθυστέρηση, αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα το 2015.
Όσοι υποδύονται τους σοβαρούς ασκώντας κριτικές, ας λάβουν υπόψιν τους, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τον λαϊκισμό. Στη χώρα υπάρχει μπόλικη "καύσιμη ύλη", η οποία, εφόσον ενεργοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τότε μπορεί να προκαλέσει ζημιά, η οποία δεν θα διορθώνεται. Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά κρίσιμη 10ετία για να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να μην ξαναμπλέξουμε σε περιπέτειες, σαν αυτές του 2015. Ας έχουμε ανοικτά τα... στραβά μας ως λαός, γιατί δεν είναι και τόσο δύσκολο να βγάλουμε τα μάτια μας. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους πολιτικούς. Είτε πρόκειται για τον Μητσοτάκη και τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνει, είτε για τους... χορηγούς του που πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά που κάνουν σήμερα για πολλά χρόνια...!